Във вторник след срещата на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин стана ясно, че един от ключовите енергийни проекти на Москва - "Турски поток", може да мине през територията на България.

Това обяви по време на пресконференция след разговора между двамата министър-председателят. Борисов потвърди още, че има възможност Русия да участва в осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене".

След срещата обаче остава въпросът дали можем да очакваме реално партньорство между Москва и София по тези енергийните проекти.

"Русия е готова открай време за сътрудничество с България. По мащабните енергийни проекти предстои да разберем доколко България е готова за сътрудничество", коментира представителят на Българо-руската търговско промишлена палата Георги Минчев.

В интервю за BloombergTV България той заяви, че има сигнали за рестарт в отношенията между двете страни, но към тях властите подхождат с предпазливост.

"Въздействие имат редица геополитически фактори независимо от желанието на двете страни", смята Минчев и допълва, че в това число влизат санкциите срещу Москва както и ответните контрасанкции.

По неговите думи изказването на премиера Борисов за пропуските на България при проектите АЕЦ "Белене" и "Южен поток" трябва да се възприемат като поемане на лична отговорност.

"Путин се чувства прекрасно във формата на велика Русия и прави всичко, което е по силите му тя да затвърждава този статут и да става още по-велика. Това се случи през последните 4 години", посочва Минчев.

"Нищо не остана от идеологическия модел за разбитата на парчета руска икономика , за пратената в историята геополитическа величина на Русия. Всички тези идеологеми бяха разбити от действия на Русия - енергични и ефективни", казва още той.

По отношение на поведението на България Минчев коментира, че тя трябва да намери "устойчив колективен модел за поведение, по-единен образ на страната пред външните партньори и общоприета българска позиция".

Що се отнася до АЕЦ "Белене" експертът смята, че бавенето на решението за него носи само загуби за София. "Проектът трябва или да бъде ликвидиран час по-скоро, или незабавно стартиран", смята той.