Най-големият инвеститор в индустриални сгради в Централна и Източна Европа - "CTP" инициира нова инвестиционна програма от 150 милиона евро за разработване на над 200 000 кв. м първокласни складови площи в България през следващите две години. Тя ще  включва придобиването на два логистични центъра в столицата София от българския логистичен разработчик и оператор "Transcapital".

Ремон Вос, главен изпълнителен директор на "CTP" коментира, че чрез ускоряване на стратегията на компанията за разширяване у нас и като единствен голям международен строителен предприемач, работещ в България, "CTP" ще бъде в добра позиция, за да отговори на нарастващото търсене на обитатели както от местни, така и от глобални компании за институционална качествена логистика и индустриални недвижими имоти.

След придобиването на "Транскапитален логистичен център" и "Транскапитален околовръстен път в София", клиентите на CTP вече имат достъп до оптимални локации за дистрибуция в гъсто населената градска част, а също и до централна България и Черноморието през магистралите "Тракия" и "Хемус". Взети заедно, двата обекта се състоят от 9 складови бази и 3 офиса с обща площ от над 73 000 кв.м. Двата обекта също така предлагат потенциал за изграждане на допълнителни около 11 000 кв.м и включват разрешителни за строеж за 20 000 кв.м складови помещения.

CTP стъпва и в България

Компанията зад най-големия логистичен парк в Източна Европа стъпва и в България

Тя планира 100 000 кв. м. площи до края на 2021-а у нас

По-рано тази година CTP също започна изграждането на два логистини парка, разположени в "CTPark Sofia West" и "CTPark Sofia East", които заедно предлагат общ потенциал за развитие от над 225 000 кв. м. В същото време, компанията завършва изграждането на съоръжение от 15 000 кв. м за датската 3PL компания DSV на летище София, както и финализира придобиването на 31 200 кв. м склад с 4 000 кв. м офиси, отдаден под дългосрочен наем на "Orbico", основен 3PL оператор в региона.

Извън столицата София, CTP продължава да разширява присъствието си в Пловдив, където в момента управлява производствена база от 11 500 кв. м, предоставена под наем на немския доставчик на автомобили "Willie Elbe". Скорошните придобивания там включват обект за разработка, който може да побере средно 60 000 кв. м производствено и логистично пространство, и продажба и обратен лизинг на 10 000 кв. м съоръжение, отдадено под наем на авиационен бизнес.

Чешката CTP купи логистичен парк в Румъния за €17.3 милиона

Чешка компания продължава логистичната си експанзия в Румъния

Бизнесът в северната ни съседка търси все повече площи

От компанията обясняват интереса си към България с перспективите за привличане на повече инвеститори след евентуалното влизане на страната в еврозоната на 1 януари 2024 г.

CTP оперира в седем европейски страни. С България това са още Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния и Полша.