Увеселителният парк Disneyland в Париж, който се счита за една от най-големите туристически атракции в Европа, ще прави мащабна инвестиция за производство на електричество чрез възобновяеми енергийни източници, пише Euronews.

Паркът ще изгради соларна централа с площ равна на 24 футболни игрища или около 170 декара. Френската компания Urbasolar Group също ще участва в проекта.

Централата ще има 67 500 соларни панела, които ще има капацитет за производство на 17% от цялото потребление на електричество на курорта, който се намира около увеселителния парк.

Соларните панели, които ще се използват при изграждането на централата са 94% рецеклируеми. Интересна подробност е, че ще бъдат подредени под формата на Мики Маус. Очаква се проектът да бъде завършен до 2023 г. Към момента 12 000 от панелите вече са монтирани.

Увеселителният парк в Париж генерира 19 тона смет годишно. Той включва два парка - Disneyland парк и Walt Disney студио парк и заема общо 22300 декара площ. Към него има два центъра за конференции, магазини, ресторанти, седем хотела. Курортът не е затворен заради противоепидемични мерки работят и в него работят 17 000 души.

Изграждането на соларния парк е част от стратегия по-чиста околната среда на парка. Планът предвижда и засаждането на 35 000 дървета, 450 000 храсти, както и обявеното по-рано спиране на използването на сламки и пластмаса за еднократна употреба, и създаването на геотермална централа с мощност 20 гигаватчаса годишно.