Италианската крупна енергийна компания Enel ще инвестира над $1 милиард в завод за производство на соларни панели, съобщава Reuters. Той ще се намира в американския щат Оклахома, като енергийният гигант ще се възползва от политиката на САЩ за насърчаване на технологиите за чиста енергетика, за да се справи с конкуренцията на Китай.

Новата фабрика ще бъде един от най-големите за производство на соларни панели в САЩ и в света. Секторът отвъд океана в момента е подем, но се използват основно вносни панели.

Enel съобщи за плановете си да изгради завод в САЩ още през 2022 година, коментирайки, че в него ще работят около 1000 души към 2025 година. Очакванията са, че производството ще започне в края на 2024 година, а капацитетът на новия завод ще бъде 3 гигавата соларни панели годишно. Обемът може да бъде удвоен с наемането на допълнителни 900 души, уточняват от компанията.

Италианската Enel продава енергийни активи за €21 милиарда, включително в наша съседка

Италианската Enel продава енергийни активи за €21 милиарда, включително в наша съседка

Същевременно компанията планира да инвестира общо около 37 милиарда евро, ето в какво

Инвестицията ще бъде управлявана от американското звено на Enel - 3Sun USA. Колкото до самата инвестиция, тя е е една от най-мащабните в соларната индустрия на САЩ, след като американският президент Джо Байдън успя да прокара своите законодателни инициативи за насърчаване на зеления преход в страната.

По силата на Закона за намаляване на инфлацията проекти, които са изградени със соларни панели местно производство могат да получат данъчно облекчение до 10% от стойността на проекта.

Enel продава енергийни активи за €21 милиарда, включително в наша съседка. По-конкретно, компанията планира да продаде активите си в Румъния и да се оттегли от Перу и Аржентина. Очаква се значителна част от тези активи, да бъдат продадени още до края на 2023 година.

В резултат на това Enel възнамерява да се съсредоточи върху шест основни пазара - Италия, Испания, САЩ, Бразилия, Чили и Колумбия. Основно стратегическо направление на компанията става дейността по електрификация, като до 2025 година. италианската компания очаква да продава около 80% от електроенергията си по дългосрочни договори с фиксирани цени.

Дотогава Enel планира да увеличи капацитета си за производство на електроенергия от възобновяеми източници с около 21 гигавата, след което ВЕИ ще представляват около 75% от цялата произведена от нея електроенергия.

Предвид мащабните цели, за периода 2023-2025 ​​година, компанията планира да инвестира общо около €37 милиарда.

Гръцки енергиен гигант купува Enel Romania, за да стане основен играч в страната

Гръцки енергиен гигант купува Enel Romania, за да стане основен играч в страната

Enel оперира мрежи с дължина от 128 000 километра