Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се самоназначи за председател на държавния инвестиционен фонд на Турция, освобождавайки целия мениджърски екип, който управляваше фонда по време на 2-годишното му бездействие, пише Bloomberg.

Новият генерален мениджър на дружеството е Зафер Сонмез, който досега работеше в суверенния фонд на Малайзия. Министърът на финансите Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, също получава място в управителния съвет, съгласно постановление, публикувано в турския Държавен вестник.

Радикалната промяна идва 2 години след създаването на фонда, чиято задача бе да капитализира държавните активи и да овладее сътресенията на пазара, предизвикани от неуспешния опит за преврат.

Ердоган вече е едноличен властелин не само на политиката, но и на икономиката на Турция

Ердоган вече е едноличен властелин не само на политиката, но и на икономиката на Турция

Турската лира върви надолу, а компаниите в страната са все по-задлъжнели

Но целите и стратегията на фонда никога не бяха ясно дефинирани, а вътрешните борби доведоха до уволнението на първия му изпълнителен директор, след като Ердоган публично изрази своето разочарование.

Разтърсването консолидира влиянието на президента върху друга ключова финансова институция в Турция. Ердоган се ангажира да окаже по-голямо влияние върху икономическата политика, след като му бъдат предоставени разширени изпълнителни правомощия след изборите през юни.

Той удържа обещанието си, като освободи старата гвардия политици, които ръководеха икономиката от 2002 г. насам и си осигури еднолични правомощия за назначения в централната банка и други държавни организации.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Стратегически дебат

Активите на фонда включват авиокомпанията Turkish Airlines, телекомът Turk Telekom, държавните баки Ziraat Bankasi и Turkiye Halk Bankasi, държавните петролни и тръбопроводни компании, националната пощенска служба, фондовата борса, държавната лотария и държавната железопътна система.

Още от създаването му, държавните служители обсъждат целта на фонда. Някои смятат, че компаниите трябва да бъдат управлявани с добавена стойност в съответствие с традиционната практика, докато други твърдят, че активите му могат да бъдат разгърнати, за да потиснат пазарните сътресения. Други настояват активите да бъдат секюритизирани и държавата да вземе заеми срещу тях.

При промяната Ердоган уволни и един от собствените си съветници в борда - Игит Булут. Новите членове на управителния съвет са Рифат Хисарчъклъоглу, председател на турските търговски камари; Хюсеин Айдън, председател на банковата асоциация и управител на Ziraat; Арда Ермут, ръководител на агенцията за подпомагане и насърчаване на инвестициите в Турция; Еришах Аръджан, професор и член на борда на Истанбулската фондова борса и бизнесмена Фуат Тосяли.