Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган утвърди политическата си власт в страната и се обърна към икономиката. Само ден след като назначи зет си за финансов министър, Ердоган обяви, че има изключителна власт да назначава хора, които да определят лихвите на централната банка.

Действията на турския президент често разтърсват пазарите, а в понеделник лирата спадна до най-ниското си ниво от неуспешния опит за преврат, пише Bloomberg.

"Oчаквах, че Ердоган е наясно с горчивата цена на забъркването с пазарите. Очевидно той си мисли, че с новите си правомощия може да надхитри пазарите", посочва Атила Йесилада, икономист в GlobalSource Partners в Истанбул.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Турският лидер встъпи в длъжност като държавен глава с разширени правомощия след като беше преизбран по изменена конституция, подготвяйки се да поеме по-директен контрол върху паричната политика.

Овладяване на централната банка

В последните месеци 64-годишният лидер многократно се сблъска с централната банка заради на разходите по заеми, които е твърдо решен да запази ниски при почти всякакви обстоятелства. Той официализира разширените си правомощия върху най-важните назначения в банката с указ във вторник.

Най-голямата бизнес асоциация в Турция - Tusiad призова правителството да спазва върховенството на закона и независимостта на институциите и предупреди, че автономията на централната банка "е много важна за силната турска икономика".

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

"Ключът е независимост от влияние и способност да се прави това, което е необходимо. Предвид трудните решения, които трябва да бъдат взети, с новия кабинет и промените с укази, тази способност може да е нарушена, особено спрямо увеличаването на лихвените проценти за контролиране на инфлацията", казва Мишел Данеши, мениджър портфолио във Vedra Partners Limited в Лондон.

Досега шефът на централната банка в Турция беше назначаван съвместно от президента, премиера и вицепремиер с постановление, подписано от цялото правителство. Указът, който е сред първите 3, след като страната официално се превърна в президентска република, беше обнародван в турския държавен вестник. В него не е споменато за нито един друг член на правителството. Решението на Ердоган изглежда напълно еднолично.

Зетят, който определя икономическата политика

Овладяването на централната банка дойде само ден след назначаването на Берат Албайрак, зет на Ердоган и бивш министър на енергетиката, който ще ръководи новосъздаденото министерство на хазната и финансите, съчетавайки двете най-мощни икономически позиции.

Турската лира пак се срина до рекордно дъно

Турската лира отново полетя към бездната

Силният долар и неспособността на Турция да се справи с инфлацията обезценяват валутата

Той заменя Мехмет Шимшек, бивш изпълнителен директор на Merrill Lynch и последният от групата политици, на които инвеститорите се доверяваха през годините, че ще успеят да сдържат ненаситните апетити за растеж на президента и ще съхранят устойчивия път на $880-милиардната турска икономика. Шимшек обаче остана извън новото правителство.

Турската лира изтри предишните си печалби, като се обезцени с повече от 3% след назначаването на Албайрак в понеделник.

Спадът на валутата не е добра новина за задлъжнелите турски корпорации, които трупаха заеми в твърда валута и сега са изправени пред постоянно набъбващи дългове в чужда валута. Разликата между чуждестранните пасиви и активите на корпоративния сектор наближава рекордните 221 млрд. долара към края на април.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Други ключови назначения

Ердоган назначи Фуат Октай, бивш старши служител в кабинета на премиера, като вицепрезидент и запази Мевлют Чавушоглу като външен министър.

Началникът на генералния щаб генерал Хулуси Акар, който беше взет за заложник в нощта на опита за преврат срещу Ердоган, става министър на отбраната. Мустафа Варанк, съветник на Ердоган, ще отговаря за индустрията и технологиите.

По време на предизборна кампания Ердоган обеща на турците, че новата президентска система ще осигури стабилност в бурни времена в страната и в чужбина. За да изпълни обещанието си му е нужна стабилна икономика, а турската икономика в момента е всичко друго, но не и стабилна.