Американският производител на автомобили Ford Motor инвестира 1,05 млрд. долара в своите производствени операции в Южна Африка, предаде Reuters.

Това е най-голямата инвестиция в 97-годишната история на Ford в Южна Африка и една от най-големите в местната автомобилна индустрия, заяви оперативния директор "Международни пазари" във Ford Андреа Каваларо.

Инвестицията цели увеличаване на производствения капацитет на Ford в Южна Африка от 168 хил. на 200 хил. превозни средства.

683 млн. долара ще бъдат за модернизиране на технологиите и за изграждане на допълнителни съоръжения в завода в Силвъртън. 365 милиона долара са предвидени за модернизиране на оборудването във фабриките на основните местни доставчици.

Разширеното производство ще създаде нови 1200 работни места в рамките на операциите на Ford в Южна Африка. Местната работна сила на концерна ще се увеличи до общо 5500 служители.

Ford планира да направи своя завод в Силвъртън енергийно автономен и въглеродно неутрален до 2024 г., заяви Каваларо.

В началото на годината компанията обяви, че прекратява производството в Бразилия след 100-годишно присъствие в страната.