Инвестиция от €32 милиона ще направи германската компания Leoni, съобщават от пресцентъра на Министерство на икономиката. Днес Ралф Зингман, ръководител на заводите на компанията за Европа, се срещна с ресорния зам.-министър Александър Манолев. "Това е най-голяма чуждестранна инвестиция за последните 10 г. в нашия регион", припомни областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Leoni предвиждат да инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. "Избрахме Плевен след детайлно проучване на региона", каза Зингман. В региона ще бъдат разкрити нови 2 000 работни места.

Предприятието в България се очаква да изпълнява поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Разчетите на компанията са да стартират производство до края на тази година и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица, до достигане на пълен обем през 2020 г.

Правен е анализ и на конкурентни локации за този проект, сред които Сърбия, Украйна и Македония, но компанията е предпочела България, стана ясно от неговото изказване.

Leoni е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа. Групата на компаниите, регистрирани на немския индекс MDAX, наброява над 87 000 служители в 31 държави и реализира консолидирани продажби от 4,9 млрд. евро през 2017 г. Най-голямата група клиенти на Leoni се състои от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти.

"В Министерството на икономиката работим от повече от една година по реализирането на този проект и се радвам, че вече официално можем да обявим тази позитивна новина за региона", каза Александър Манолев.

По думите му през този период администрацията е отговорила на нуждите на инвеститора, в това число са направени и законодателни промени, за да може да стартира тяхното производство. "Нещо, което се случи в кратки срокове и за което имахме пълна политическа подкрепа в Народното събрание, за което искам да благодаря на всички парламентарни групи", подчерта икономическият заместник-министър. Според него именно тези бързи действия са били сред основните причини компанията да избере България.