Германската инвестиционна банка Varengold Bank AG планира да открие следващата година свой клон в България. Това става ясно от изявление пред вестник "Банкер" на Бернхард Фурман, член на УС на банката по време на събитие в София.

"Varengold Bank AG вижда отлична възможност да реализира успешната си бизнес стратегия с нов клон в София", коментира той пред изданието.

От информацията става ясно, че германската банка планира да се фокусира в обслужването на бизнес клиенти, както и в издаването на акредитиви и банкови гаранции. Предвижда се финансовата институция да работи с малки и средни предприятия, а също и с рисков тип клиенти, каквито са например стартиращите компании.

Плановете на финансовата институция, базирана в Хамбург, са поделението й да заработи у нас през март 2018 година. Дотогава трябва да приключи регулаторната процедура по паспортизиране на услугите й в България.

За тази цел трябва да бъде спазена процедурата, предвидена от Директива 36, а именно: да бъде уведомена германската централна банка, тя да даде разрешение на кредитната институция да изпълни намерението си в България, след което немският регулатор трябва да изпрати нотификация до Българската народна банка.