Германският инженерен лидер Festo планира да отвори трета база в България, като към момента компанията има производства в София и Смолян, съобщава Investor.bg.

Плановете на дружеството предвиждат наемането на между 60 и 100 души в производството. От ръководството й обаче допускат, че на фона на насърчаването на развойните дейности в следващите 5 години може да бъдат наети повече служители, отколкото през последните 7 години. За този период назначените са били 400 души.

По думите на управителят на "Фесто Производство" ЕООД Георги Атанасов обаче все още не е избрано място за завода, като дружеството е затруднено в намирането на "подходящата инфраструктура на подходащо място".

Друго затруднение, пред което са изправени от компанията, е намирането на квалифицирани инженери и експерти. Причината е, че повече такива могат да бъдат намерени в столицата, но там няма подходящи площи за изграждането на новата база.

"Най-вероятно ще сме близко до София, но няма да сме в София", посочва Атанасов.

От Festo планират да инвестират в бизнеса си в България 70 милиона лева до 2023 година.

Германския концерн е световен лидер в областта на автоматизиращата технология и индустриалните обучения. Тя произвежда компоненти и системи за индустриална автоматизация.

Групата присъства на 176 пазара, а за нея работят окол 20 000 служители. Извън Германия Festo има над 60 офиса и 250 дъщерни фирми. Печалбата й възлиза на 3,1 милиарда евро.