Американският технологичен гигант Google готви мащабна инвестиция в център за данни, който ще се намира в Централна Европа. Компанията ще вложи 2 милиарда долара в такъв хъб в Полша, като центърът ѝ е нужен да поддържане на облачните услуги, които предоставя на клиентите си.

Това твърдят от полското издание Puls Biznesu, цитирани от агенция Reuters.

Тази новина идва след като през май от друг лидер в индустрията - Microsoft, обявиха, че ще изградят център за данни в най-голямата икономика в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това е още една крачка напред за Полша, която се опитва да се позиционира като регионален технологичен хъб.

"Google Cloud във Варшава е най-голямата инвестиция от такъв тип в Полша", посочва вестника, позовавайки се на директорът, отговарящ за развитието на бизнеса на компанията в Полша и ЦИЕ, Магдалена Зиевич.

"Готвим се да започнем работа в него в началото на 2021 година", добавя тя.

Все още от гиганта не са обявили официално колко точно ще вложат в центъра в страната. По думите на вицепремиера на страната Ядвига Емилевич плановете на Google са за такова в рамките на между 1,5 и 2 милиарда долара.

Microsoft прави R&D център в Атина

Гигантът Microsoft прави развоен център в съседка на България

Той ще работи в сферата на автоматизацията на роботизирани процеси

Междувременно преди няколко седмици стана ясно, че Microsoft ще отвори развоен център в Атина, който ще се занимава с разработки в сферата на автоматизацията на роботизирани процеси (от англ. robotic process automation - RPA).

Потвърждението за R&D центъра дойде след като стана ясно, че Microsoft ще бъде новият собственик на гръцкия софтуерен разработчик Softomotive в сделка за над 100 милиона евро.

Гръцката компания се сред лидерите в автоматизацията на роботизирани процеси. Този сегмент от технологичната индустрия се развива с бързи обороти и среща значително търсене през последните години.