Американският технологичен гигант Microsoft ще отвори развоен център в Атина, който ще се занимава с разработки в сферата на автоматизацията на роботизирани процеси (от англ. robotic process automation - RPA).

Това е казал говорителят на компанията Чарлз Ламана в разговор с гръцкия министър-председател Кирякос Мицотакис. Потвърждението за R&D центъра идва след като преди седмици стана ясно, че Microsoft ще бъде новият собственик на гръцкия софтуерен разработчик Softomotive.

"Нашата цел и план са да имаме хъб за развойна дейност в Гърция и конкретно в Атина в партньорство с екипа на Softomotive там", е коментирал Ламана, цитиран от местното издание Kathimerini.

Microsoft дава €100 милиона за Softomotive

Microsoft дава €100 милиона за гръцка софтуерна фирма

Фирмата има над 9000 международни клиенти

Гръцката компания се сред лидерите в автоматизацията на роботизирани процеси. Този сегмент от технологичната индустрия се развива с бързи обороти и среща значително търсене през последните години.

Информацията за сделката за придобиването ѝ излезе в края на миналия месец, като тогава не беше посочена на каква стойност е тя. Според източници Microsoft ще плати над 100 милиона евро за Softomotive.

Softomotive има над 9000 международни клиенти, като от 2015 година има офис и в Лондон. Освен там тя има локации в Ню Йорк, Индия и Южна Корея. Основните лидери на гръцкият разработчик са Automation и UiPath. Последната е румънски технологичен лидер, също базиран в САЩ.