Американският технологичен гигант Microsoft купува гръци софтуерен разработчик за над 100 милиона евро. Придобиването на Softomotive ще бъде най-голямата сделка в индустрията в южната ни съседка досега. Това пише местното издание Kathimerini, като от Microsoft са потвърдили за споразумението пред него.

Softomotive е основана през 2005 година в Атина от гръцкият предприемач Мариос Ставропулос, като в момента тя е базирана в Щатите.

Компанията е пионер в автоматизацията на роботизирани процеси (от англ. robotic process automation). Този сегмент от технологичната индустрия се развива с бързи обороти и среща значително търсене през последните години.

Стойността на сделката не е официално обявена, но според източници на гръцкото издание тя е над 100 милиона евро. По техните думи е възможно след придобиването компанията да отвори център за разработки в Гърция.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

Softomotive има над 9000 международни клиенти, като от 2015 година има офис и в Лондон. Освен там тя има локации в Ню Йорк, Индия и Южна Корея. Основните лидери на гръцкият разработчик са Automation и UiPath. Последната е румънски технологичен лидер, също базиран в САЩ.

Той е основан от Даниел Динес, който през миналата година се превърна във вторият милиардер на северната ни съседка. UiPath предстои да направи дебют на фондовите пазари, като досега нейната пазарна капитализация достига 7 милиарда долара. Според Forbes той е най-заможният румънец с 1,3 милиарда долара и изпреварва другият милиардер Йон Тирияк.