През януари тази година Melvin Capital беше опустошен от изстрелването на акциите на GameStop, задвижено най-вече от купувачите в Reddit. Тогава оповестихме, че тези движения заличиха 53% от капитала му. Разбира се, той не беше единствен.

Загубите му бяха толкова тежки, че той трябваше да получи спасителна линия финансиране от почти 3 млрд. долара.

Заради малките инвеститори: Този фонд изгуби 53% от капитала си само за седмица

Заради малките инвеститори: Този фонд изгуби 53% от капитала си само за седмица

Ударът върху Melvin Capital е 7 млрд. долара

Изглежда, че по-малко от половин година по-късно урокът не е научен, защото отново Melvin Capital, както и няколко други фонда, отново е в светлината на прожекторите. Данните показват, че от началото на май досега те са изгубили общо 6 млрд. долара, като причината пак са "меме акциите".

Това са ценните книги на бизнеси като GameStop, Bed Bath & Beyond, AMC, BlackBerry и Clover Health, предаде Zero Hedge. Тези компании спорадично получават подкрепа от страна на Reddit общността, което удря институционалните инвеститори, играли акциите им с къси позиции.

Така въпреки финансовата подкрепа, Melvin Capital остава сериозно засегнат от Reddit за пореден път. Капитализацията на фонда се срина с 45% от началото на годината досега. Казано иначе, той е изгубил 11 млрд. долара за полугодието.