Ясно е, че хедж фондовете в САЩ понесоха тежък удар от навлизането на много малки инвеститори, водещи се по постове в социалната мрежа Reddit, тъй като заговориха за "манипулации" на пазара и пожелаха той да регулиран. Сега обаче знаем точно какъв удар са понесли някои от тях.

В случая на Melvin Capital, отварянето на къси позиции на акциите, които в последствие обаче бяха изстреляни от малките търговци, е довело до заличаване на 7 млрд. долара от капитала, предаде Zero Hedge. Това се равнява на 53% от общия му размер.

Загубата важи за целия месец януари, но всъщност е формирана само в рамките на една седмица, след като в началото на годината фондът е имал размер 12,5 млрд. долара, а в края на месеца - 8 млрд. долара. Но в последната цифра влиза и спасителен пакет на стойност 2,75 млрд. долара, който му беше осигурен от партньорите му от Citadel и Point72 Asset Management, осигурен през миналия понеделник.

От разкрития на Wall Street Journal обаче и последните две институции са реализирали загуби от тази сделка.

"Това също обяснява защо с продължаване на късото свиване (short squeeze) на акциите на GameStop и други компании, двата фонда трупат още по-големи загуби", обясняват от Zero Hedge. "То също може да помогне и за разбирането защо Robinhood, чийто най-голям клиент е именно Citidatel (която е обработила 29% от изтъргуваните количества акции на GameStop, което означава, че фондът се намира в безпрецедентен конфликт на интереси), толкова бързо спря търговията с акциите на GameStop в четвъртък и я ограничи до закупуване само на една акция в петък."

Заради проблемите на Melvin Capital, фондът е започнал да разпродава всички проблематични позиции, но въпреки това нормата на ливъриджа му - стойността на активите му спрямо привлечения капитал от инвеститорите - е достигнала най-ниската си стойност за последните седем години. Освен това ликвидността на позициите ѝ, т.е. способността на институцията да ги затвори лесно и без загуби, е спаднала драстично.

Прогнозата обаче е, че заради загубите и изтичането на капитали, фондовете ще се окажат принудени да разпродават и успешните си дълги позиции, смятат от Wall Street Journal. Само през последната седмица средната доходност, изплащана от фондовете, е -7% и -6% от началото на годината.

Освен Melvin Capital, Maplelane Capital също е регистрирал срив на капитала от 45%, а D1, който инвестира 200 млн. долара в самата Robinhood, както припомнят от Zero Hedge, - 20%.