Шведската верига за мебели и стоки за дома IKEA ще построи третия си магазин в Румъния. Той ще е разположен в един от големите градове в страната - Тимишоара и ще е първият обект на шведската компания извън столицата Букурещ.

Градът се намира в западната част на Румъния, на около 70 км от границата със Сърбия и около 100 км от тази с Унгария.

Компания вече е уведомила градските власти за инвестиционното си намерение, с молба те да построят кръговото кръстовище, което да осигури достъпа до бъдещия магазин.

Строителните дейности на новия обект може да бъдат приключени за около 3 години. Размерът на инвестицията засега не се съобщава.

IKEA отваря втори магазин в румънската столица Букурещ

IKEA отваря най-големия си магазин в Югоизточна Европа на 60 км от България

Общата инвестиция е 86 милиона евро

"Преговаряхме с представители на IKEA в продължение на около година и накрая успяхме да ги убедим", казва Виктор Малак, кмет на община Дъмбравита, където ще намира новия обект. Местните власти скоро ще издадат разрешително за строеж.

Шведската компания вече управлява един магазин в столицата Букурещ, а през есента на миналата година започна изграждането на втори, който трябва да бъде завършен в края на лятото. Това ще бъде и най-големият магазин на веригата в Югоизточна Европа, с площ от 36 000 кв. м.

Компанията планира да отвори магазини в още 2 румънски града - Брашов и Клуж-Напока през следващите години. IKEA обяви инвестиции от общо 500 млн. евро в Румъния, с идеята да увеличи до 9 магазините си в страната.