Шведският търговец на мебели и стоки за дома IKEA ще открие втория си магазин в Румъния по-рано от очакваното, съобщават румънските медии.

Магазинът, който е разположен в източната част на столицата Букурещ, само на 60 км от границата с България, ще отвори врати през следващото лято. Първоначално се очакваше изграждането му да отнеме повече време и официалното откриване да бъде до края на 2018 г. Общата инвестиция в обекта е 86 млн. евро.

Шведската търговска верига купи парцела на бивша фабрика през лятото на 2015 г. от американския инвестиционен фонд Broadhurst Investment. Там компанията ще вдигне втория си магазин в Букурещ, който ще бъде и най-големият в Югоизточна Европа, с площ от 36 000 кв. м.

IKEA е в напреднали преговори за два парцела в Клуж-Напока, Тимишоара или Брашов. Компанията ще открие магазини в тези градове около 2020-2021 г. Шведският търговец на дребно смята да инвестира 431 млн. евро в Румъния през следващите 10 години.

Марката IKEA оперира в северната ни съседка от 2007 г., първоначално както франчайз, а впоследствие и управлявана от самата компания. През последните години магазинът на шведския търговец в Букурещ е много успешен и се радва на нарастващи продажби. Компанията отчете 126.3 млн. евро за последната финансова година (септември 2016-август 2017), което е ръст от 14% на годишна база.