Индия одобри програма на стойност $20 млрд., с която да привлече световни гиганти в производството да изградят заводи в страната, съобщи министърът на финансите Нирмала Ситхараман, цитирана от Bloomberg.

Правителството ще раздава субсидиите на 10 сектора, включително автомобили, слънчеви панели и производители на стомана през следващите пет години. Производството на дрехи, храна и специализирани фармацевтични продукти също ще могат да се възползват от програмата.

"Това е нещо, което незабавно ще подпомогне производството. Планът ще помогне на Индия да се превърне в световен производствен хъб", убедена е тя.

Програмата наподобява одобрения по-рано т.г. план за привличане на бизнеси, които досега имат заводи в Китай. Около 20 компании, включително Samsung и Foxconn обещаха да инвестира $1,5 млрд. за изграждане на заводи в страната, след като Индия им обеща субсидия.

Привличането на свежи инвестиции е ключов приоритет на правителството на Нарендра Моди, което се опитва да съживи икономиката след най-големия спад в историята. Целта на Моди е делът на производството в икономиката да нарасне до 25% от 16% сега.

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Така общите инвестиции на гиганта в страната ще станат почти 10 млрд. долара