Amazon ще инвестира около 2,8 милиарда долара в Телангана, за да създаде нов облачен център за Amazon Web Service (AWS) в южната част на Индия, съобщи министърът на информационните технологии, електрониката и комуникациите К. Т. Рама Рао, предаде TechCrunch. Той ще може да стартира дейност в град Хайдерабад до средата на 2022 г.

Новият регион AWS Asia Pacific ще бъде вторият инфраструктурен регион на Amazon в Индия, посочват от самата компания.

"Той ще даде възможност на още повече разработчици, стартиращи предприятия и бизнеси, както и правителствени, образователни и неправителствени организации, да стартират своите приложения и да обслужват крайни потребители от центрове за данни, намиращи се в Индия", изтъкват от гиганта.

Експанзията на Alibaba изпревари гигантите Amazon и Microsoft на един ключов пазар

Експанзията на Alibaba изпревари гигантите Amazon и Microsoft на един ключов пазар

Като абсолютна стойност обаче бизнесът на китайския лидер остава осезаемо по-малък

Освен това новата инфраструктура ще позволи на компанията по-лесно да се синхронизира с политиките за данни в страната. Това също ще помогне на Amazon, който в момента е лидер на пазара на облачни технологии в Индия, да привлече още повече клиенти, смята анализаторът от Convergence Catalyst Джаянт Кола.

През последните години AWS привлече някои от най-големите компании в Индия като клиенти, вклюючително автомобилния гигант Ashok Leyland, животозастрахователната компания Aditya Birla Capital, технологичния гигант Byju's, Axis Bank, Bajaj Capital, ClearTax, Dream11, Edelweiss, Freshworks, HDFC Life, Mahindra Electric, Ola, Oyo, Policybazaar, RBL Bank, redBus , университетът Шарда, Swiggy, Tata Sky и Zerodha.

Безос е продал акции на Amazon за $10 милиарда през 2020 година

Безос е продал акции на Amazon за $10 милиарда през 2020 година

Той държи повече от 10% от компанията

"Бизнесът в Индия имплементира облачните решения, за да намали разходите, да увеличи гъвкавостта и да даде възможност за бързи иновации, за да отговори на нуждите на милиарди клиенти в страната и в чужбина", каза Питър ДеСантис, старши вицепрезидент по глобалната инфраструктура и поддръжка на клиенти на Amazon Web Services. "Заедно с нашия регион AWS Asia Pacific (Mumbai), ние предоставяме на клиентите по-голяма гъвкавост и избор, като същевременно им позволяваме да проектират своята инфраструктура за още по-голяма устойчивост на грешки."

До момента Amazon e вложила на индийския пазар, който е вторият по размер интернет пазар глобално, общо почти 7 млрд. долара. Според прогнозите такава ще е стойността само на сегмента на облачните услуги в страната в рамките на по-малко от пет години.