Джеф Безос продаде 3 милиарда долара акции на Amazon, последните от поредицата продажби, които сега надхвърлят 10 милиарда долара за тази година, пише Bloomberg.

Безос е разпродал 1 милион акции в понеделник и вторник по предварително изготвен план за търговия, според заявленията на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Той продължава да държи повече от 10% от компанията.

Откакто Amazon стана публично достояние през 1997 г., Безос продаде около една пета от компанията за около 2 милиарда долара. Акциите на Amazon нараснаха със 75% тази година, движени от потребителите, пазаруващи от вкъщи.

Богатството на Безос е нараснало със 76,1 млрд. долара до 191 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, а нетното му богатство се е увеличила с 10,5 млрд. долара само в сряда.

През февруари той наля 10 милиарда долара в Bezos Earth Fund за противодействие на ефектите от изменението на климата. Преди това той каза, че финансира компанията си Blue Origin с около 1 милиард долара годишно чрез продажбата на акции на Amazon.

Най-големият удар за богатството на Безос беше разводът му миналата година. Бившата му съпруга Макензи Скот получи 4% от акциите на Amazon като част от споразумението. Скот, която сега разполага с 62,3 милиарда долара, е 13-ият най-богат човек в света.