Индия сключва договори за строеж на пътища с невероятно темпо, което засилва очакванията, че поръчките ще достигнат рекорд през тази финансова година, според най-голямото управляващо дружество в страната IIFL Wealth Management.

Поръчките от Националната пътна агенция Индия могат да надхвърлят 1 трилион рупии (15.3 млрд. долара) през 12-те месеца до март, което е с над 40% повече от предходната година.

Преминавайки през потока на търговете, невероятното темпо на поръчките на Националната пътна агенция Индия вероятно ще продължи през следващата финансова година", предвижда анализаторът на IIFL Алок Деора.

Пътната агенция е в центъра на амбициозния план на премиера Нарендра Моди да инвестира 106 млрд. долара в построяването и ремонта на 83 677 км пътища до 2022 г., за да стимулира икономическия растеж и заетостта в страната.

Поръчките за строеж на пътища могат да достигнат рекордни нива за последното десетилетие

Поръчките за строеж на пътища могат да достигнат рекордни нива за последното десетилетие

Сключването на договорите се движеше бавно до декември, изпълнявайки малко над 1/10 от годишната цел за 10 000 км, поради закъснения при придобиването на земя и въвеждането на национален данък върху продажбите.

Строителният гигант Dilip Buildcon има най-голям брой спечелени проекти през последното тримесечие на обща стойност 107 млрд. рупии (1.65 млрд. долара). Други големи бенефициенти са Sadbhav Engineering, Ashoka Buildcon и MEP Infrastructure Developers.

Пътната агенция вероятно ще сключи договори за повече от 7000 км пътища, което е с около 60% повече от миналата година, предвижда Деора.

Докладът на Моди за постигането на целите на правителството в областта на инфраструктурата и създаването на работни места ще се окаже изключително важен за федералните избори през 2019 г., давайки на администрацията платформа за изтъкване на нейните икономически постижения.