Производителят на чипове Intel Corp ще инвестира 40 милиарда шекела или $10,9 милиарда в нов завод за производството им в Израел, стана ясно от израелският финансов министър, пише Reuters.

"Решението на полупроводниковия гигант за толкова сериозна инвестиция е безпрецидентно и се очаква да открие хиляди работни места в страната", каза финансовият министър, Моше Кахлон.

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Над $800 млн. от тях ще отидат при местни компании

Новината е развръзката на ангажимента, който пое Intel през изминалата година. А той бе, компанията да вложи 18 милиарда шекела ($5 милиарда), за да модернизира вече съществуваща фабрика в южния израелски град Кирят Гат в периода 2018-2020 година. Част от споразумението е и по-голям дял от поръчките да бъдат възлагани на местни доставчици.

Споразумението може и да освободи компанията от някои данъчни задължения  към израелската държава.

От Intel обаче са отказали да издадат повече подробности по сделката. От компанията  са съобщили, че ще представят бизнес план на правителството на Израел за продължаване на инвестициите в производствения обект.

Основана в Санта Клара, Калифорния, Intel, е един от най-големите работодатели и износители за Израел, където се развиват значима част от най-новите технологии на компанията.