Intel Corp. планира да проведе първично публично предлагане (IPO) на подразделението си Mobileye, занимаващо се с разработка на технологии за самоуправляващи се автомобили.

Компанията обяви, че възнамерява да проведе IPO в САЩ на Mobileye в средата на 2022 година, съобщи Интерфакс. Малко по-рано The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на свои източници, че пазарната капитализация на Mobileye може да достигне 50 млрд. долара.

"Intel ще запази мажоритарен дял в Mobileye и компаниите ще продължат да действат като стратегически партньори", се казва в изявлението на Intel. Окончателното решение относно IPO и условията по него, както и сроковете, ще зависи от пазарната ситуация.

Mobileye е основана в Израел през 1999 г. и е придобита от Intel през 2017 г. за почти 15 млрд. долара. Понастоящем Intel притежава 100% от акциите на Mobileye. Щаб-квартирата на Mobileye продължава да е в Йерусалим.

Mobileye е специализирана в производството на системи за компютърно "зрение" за безпилотни автомобили. От придобиването й от Intel досега, приходите на Mobileye са се увеличили почти три пъти. През третото тримесечие на тази година приходите на Mobileye възлизат на 326 млн. долара, което е нарастване от 39% спрямо същия период на миналата година.

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Компанията очаква пазарът на автомобилни чипове да се удвои до края на десетилетието

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер каза в интервю за WSJ, че решението за IPO на Mobileye е предизвикано от нарастващия интерес на инвеститорите към сферата на автономното придвижване. "Не видяхме, че не получаваме всичко, което можем от този актив (Mobileye), и планираме да го "пуснем" на пазара, за да извлечем пълната му стойност", коментира Гелсингер.