Един от водещите световни производители на компютърни компоненти - American Intel Corp., планира да изгради предприятия за производство на чипове в Европа и ще отдели до 95 милиарда долара за тези цели.

Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсинджър заяви вчера, че компанията възнамерява да построи две фабрики за микропроцесори на ново място, като ще има потенциал производството да се разширява.

В същото време общата инвестиция за тази цел след 10 години ще се увеличи до еквивалента на 80 милиарда евро. Новият капацитет ще отговори на стремително нарастващото търсене на полупроводници, тъй като компютрите, колите , различните мобилни устройства и други джаджите стават по-взискателни към чиповете, пише The Wall Street Journal.

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Глобалното производството се свива със 7-9 млн. автомобила поради тази причина

"Тази нова ера на силно търсене на полупроводникови схеми изисква смело и амбициозно мислене", каза Гелсинджър на автомобилното изложение IAA Mobility в Мюнхен.

Най -големите конкуренти на Intel, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. преди това заявиха, че възнамеряват да похарчат значителни суми за изграждане на производствени мощности през следващите години.

Напоследък глобалният недостиг на чипове засегна автомобилните производители, които са принудени да намалят обемите на производство, да преустановят дейността си или да прехвърлят служителите на съкратено работно време.

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Южнокорейският гигант иска да стане лидер в производството на най-дефицитната стока - чиповете

От Intel заявиха още, че планират да използват производствената база в Ирландия за производство на автомобилни чипове. Компанията също така ще създаде екип за разработка на чипове, за да помогне на други производители да адаптират своите продукти, така че да могат да използват производствените мощности на Intel.

Гелсинджър прогнозира, че пазарът на автомобилни чипове ще се удвои до края на десетилетието. Полупроводниците ще представляват повече от 20% от разходите за производство на премиум автомобили, спрямо 4% през 2019 г., каза той. Това е така, защото новите възможности за подпомагане на водача, ярки сензорни екрани и други компютърно-интензивни функции стават все по-достъпни и широко разпространени.

Разширяването на Intel в Европа е част от амбицията на Пат Гелсинджър да направи компанията основен производител на микропроцесори по поръчка, правейки чипове не само за собствена употреба, но и например за Qualcomm Inc. и "облачното" подразделение на Amazon.com Inc.

През март изпълнителният директор на Intel обеща да построи две фабрики в Аризона на цена от $20 милиарда. Компанията също така отпусна $3,5 млрд. за разширяване на своите производствени мощности в Ню Мексико.