Един от най-големите производители на електроника в света - южнокорейският гигант Samsung, е решил да направи сериозна крачка към превръщането си в лидер на пазара на чипове.

Компанията обяви още през август плановете си да увеличи инвестициите си с една трета до 205 милиарда долара през следващите три години, като голяма част от тях ще отидат именно в посока разработване на полупроводници, както писа тогава Money.bg.

От своя страна именно те се превърнаха в един от най-дефицитните продукти в световен мащаб заради засиленото търсене на електроника покрай здравната криза с COVID-19. Липсата на чипове създаде забавяния на производства и доставки в редица индустрии, най-засегнатата от които беше автомобилостроенето.

Samsung ще инвестира $200 млрд. през следващите три години

Samsung ще инвестира $200 млрд. през следващите три години

Планът идва седмица след освобождаването на де факто лидера на групата от затвора

Сигурно е обаче, че търсенето на полупроводници ще продължи да нараства през следващите години и от Samsung се подготвят затова - с голяма инвестиция в нов завод. По информация на агенция Reuters южнокорейският гигант се е спрял на две локации в САЩ, между които да избере крайната дестинация за съоръжението за 17 милиарда долара. И двете се намират в щата Тексас - столицата Остин и града Тейлър. Оглеждани са варианти и за Ню Йорк, както и за щата Аризона.

Голямото предимство на Тейлър засега обаче е, че планира да осигури на компанията сериозни данъчни облекчения. Те възлизат на редукция от 92.5% на данък имущество за първите 10 години, 90% за следващите 10 години и още 85% за третото десетилетие. Облекчението е обявено в резолюция на сайта на местната управа.

Потенциално привличане на завода на Samsung ще осигури 17 милиарда долара директни инвестиции в града и над 1 800 нови работи места. Самият град Тейлър има едва 17 000 постоянни жители и се намира на 40 км от щатската столица и конкурент за инвестицията. Още при първоначалните преговори с щата Тексас от компанията обявиха, че искат да започнат строителството на фабриката другата година с амбиция производството да стартира през 2024 година.