Израелската компания Tower Semiconductor представи предложение на правителството в Индия за изграждане на завод за производство на чипове на стойност 8 милиарда долара съобщи националният всекидневник The Indian Express в неделя.

Изданието съобщава, че Tower Semiconductor вече е подала официално заявление с проект за изграждане на завод в Индия, който ще може да се занимава с производство на 65-nm и 40-nm чипове за носимата електроника и автомобилния сегмент. Още през октомври, според източници на Indian Express, индийският министър на електронната индустрия и информационните технологии Раджеев Чандрасекар се е срещнал с главния изпълнителен директор на Tower Semiconductor Ръсел Елвангер, за да обсъдят проблема.

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Първоначалният график включваше производство в завода в Охайо от следващата година

Индийските власти са готови да отделят общо 10 милиарда долара за субсидиране на националната полупроводникова индустрия, но засега няма големи претенденти за усвояване на тези средства. Първоначално се очакваше Tower да изгради съоръжение за производство на чипове на стойност 3 милиарда долара в индийския щат Карнатака в съюз с ISMC, но по това време Intel очакваше да погълне Tower Semiconductor и одобрението на проекта беше отложено. До август миналата година стана ясно, че Intel няма да може да погълне Tower Semiconductor, но индийският проект на компанията също не може да бъде договорен в първоначалната му версия.

Ако индийските власти покрият до половината от разходите на Tower, те ще трябва да осигурят 4 милиарда долара субсидии. Властите на щата, в който ще се появи предприятието Tower в Индия, може да предложат допълнителна финансова подкрепа. Все още обаче не е уточнено къде точно ще се появи подобно предприятие. Самият факт на подаване на заявка не гарантира успешното изпълнение на проекта.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Производството на чипове е ключов елемент от бизнес дневния ред на премиера Моди, но първоначалните оферти за предлагане на 10 милиарда долара стимули за индустрията се провалиха, като някои предложения бяха спряни или отменени.