Тайванската компания TSMC за първи път - за 2023 г. - стана производителят на полупроводници в света с най-големи приходи, съобщи тайванската агенция Taiwan News, позовавайки се на анализатора Дан Нистед.

"Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) за 2023 г. стана за първи път водещата компания за полупроводници в света по размер на приходите, изпреварвайки по този показател основните си конкуренти Samsung и Intel", се казва в публикацията.

Приходите на TSMC през 2023 г. възлизат на огромните 69,3 милиарда долара. Приходите на Intel за 2023 г. възлизат на 54,23 милиарда долара. На трето място по размер на приходите в света за миналата година е Samsung Electronics - 50,99 милиарда долара, се казва още в съобщението на тайванската агенция.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Американският гигант иска отново иска да е глобален лидер

Анализатори от Bloomberg наскоро изчислиха, че евентуален военен конфликт около Тайван, би причинил колосални щети на световната икономика от около 10 трилиона долара (10% от световния БВП).

Това е така, тъй като светът е силно зависим от производството на полупроводници на острова, а проливът между него и континентален Китай е един от най-натоварените морски пътища в света.

А през декември 2023 г. Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че китайските власти подготвят най-големия пакет за подкрепа за полупроводниковата индустрия в страната от пет години насам, за да намалят зависимостта от чуждестранни доставки, и да отслабят натиска на санкциите на САЩ в тази област.

Защо нетната печалба на производителя на чипове TSMC падна с 25%

Защо нетната печалба на най-големия производител на чипове в света падна с 25%

Цената на акциите на компанията обаче е нараснала