Водещият в света производител на чипове по поръчка Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) регистрира 25% спад на нетната си печалба през третото тримесечие на 2023 година. За периода юли-септември спадът на приходите на компанията е с 11%.

В съобщението на TSMC се казва, че нетната печалба за периода юли-септември възлиза на 211 милиарда нови тайвански долара (6,51 милиарда щатски долара), в сравнение с 280,87 милиарда нови тайвански долара за същия период на миналата година.

Експерти, анкетирани предварително от S&P Global Market Intelligence, прогнозираха средно нетна печалба от 189,7 милиарда нови тайвански долара, т.е. финансовите резултати на TSMC са по-високи от очакваните, макар и да са доста под миналогодишните.

Приходи на TSMC за третото тримесечие възлизат на 546,73 милиарда нови тайвански долара, спрямо 613,14 милиарда нови тайвански долара година по-рано. Приходите в доларово изражение са намалели с 14,6% до 17,28 милиарда долара, се отбелязва в съобщението на компанията.

TSMC отчита първи спад на печалбата от 4 години насам

№1 производител на чипове в света отчита първи спад на печалбата от 4 години насам

Приходите са спаднали с 10% спрямо предходната година

На финансовите показатели на компанията за юли-септември положително влияние оказа повишеното търсене на 3-нанометрови и 5-нанометрови чипове.

Като негативен фактор за финансовите си резултати TSMC отбелязва продължаващата тенденция за намаляване на запасите от чипове на своите клиенти.

Бъфет разпродаде акциите си в TSMC

Бъфет разпродаде акциите си в най-големия производител на чипове

Преди само 6 месеца стана ясно, че той е вложил 4,1 млрд. долара в тайванската компания

Според прогнозата на самата компания, през четвъртото тримесечие на годината приходите й ще бъдат в рамките на 18,8-19,6 милиарда долара.

От началото на тази година досега, цената на акциите на най-големия в света производител на чипоне TSMC е нараснала с 22%.

Най-голямата компания за производство на чипове в света TSMC инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Най-голямата компания за производство на чипове в света инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места