Компанията Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет изненадващо разпродаде дела си в най-големия производител на чипове в света - TSMC, съобщават световните агенции. Това се случи само 6 месеца, след като стана ясно, че Оракула от Омаха е инвестирал 4,1 млрд. долара в компанията.

Контекст: TSMC контролира повече от половината от глобалния пазар на полупроводници, оценяван на 85 млрд. долара. Тя произвежда чипове за процесорите на Apple, но също и за голяма част от устройствата с Android.

Производител №1 на чипове в света TSMC отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Производител №1 на чипове в света отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Според главният финансов директор бизнесът през първото тримесечие вероятно е повлиян от по-ниското търсене

Компанията има само един недостатък - базирана е в Тайван.

През последната година напрежението между островната страна и могъщия ѝ съсед Китай расте, като Пекин продължава да твърди, че нейната територия му принадлежи. Това се отразява и на бизнеса - почти половината американски компании, работещи в Тайван, очакват военни действия от страна на Китай, които могат да се отразят на работата им.

Не само това, но големите мултинационални корпорации добавят в договорите си "рискови клаузи" по отношение на двете страни.

Детайли: По време на годишното събрание на акционерите в Berkshire Hathaway по-рано през този месец Бъфет определи TSMC като "една от най-добре управляваните компании в света", но заяви, че би бил по-спокоен, ако парите му са другаде.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет купува дял от $4 милиарда в TSMC

Уорън Бъфет купува дял от $4 милиарда в тайвански гигант за чипове

Акциите на тайванската компания скочиха с над 8%

"Не харесвам нейното местоположение и затова направих нова оценка. Никой в индустрията с чипове не е на тяхното ниво, според мен. Страхотни хора, страхотна конкурентна позиция и т.н., но щеше да е по-добре да бяха в САЩ", коментира милиардерът.

Бъфет подготвя акционерите за смъртта си и други важни послания, които един българин научи от срещата с него

Бъфет подготвя акционерите за смъртта си и други важни послания, които един българин научи от срещата с него

Предприемачът Борис Кръстев присъства на тазгодишното събрание на акционерите на компанията

След като той превърна думите си в дела, акциите на TSMC паднаха с 4%.

От друга страна: Инвеститорският интерес към TSMC не е изчезнал. През тази година Macquarie и Fidelity инвестираха общо 11 млрд. долара в компанията, а Coatue Management и Tiger Global Management закупиха акции за общо близо 700 млн. долара.

Така борсовата цена на TSMC за година се качи с 14%. Разбира се, това ще спре да има значение в момента, в който първата китайска ракета навлезе в тайванското небе и очевидно Оракула от Омаха се опасява, че това може и да се случи - при това, скоро.