Приходите на тайванската компания за проектиране и производство на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing, която е и най-голямата в света, са спаднали с 15% през март спрямо година по-рано. Това е забележително, защото отбелязва първия спад от близо четири години насам.

Според данните на TSMC приходите са паднали до 4,78 милиарда щатски долара от 5,5 милиарда долара през март 2022 г. Това е и първият спад на месечните приходи от май 2019 г. Приходите за първото тримесечие нараснаха с 3,6% на годишна база, предаде Market Watch.

Главният финансов директор на TSMC Уендъл Хуанг заяви, че бизнесът през първото тримесечие вероятно ще бъде повлиян от по-ниското търсене и "корекцията на инвентара на клиентите", след като макроикономическите условия не се подобряват.

TSMC прогнозира приходи за първото тримесечие между 16,7 и 17,5 милиарда щатски долара, което е спад от 19,93 милиарда щатски долара през четвъртото тримесечие.

TSMC планира да наеме още 6000 служители, въпреки спада в сектора

Най-големият производител на полупроводници в света планира да наеме още 6000 служители, въпреки спада в сектора

Компанията произвежда около 90% от най-съвременните чипове в света

Миналия месец най-големият производител на полупроводници в света обяви грандиозни планове, а именно да отвори още 6 000 работни места тази година, въпреки забавянето на търсенето на чипове и на фона на съкращения в множество други индустрии.

Компанията търси нови инженери и оператори на производствени линии за заводите си в Тайван - в градовете Синчу, Тайчунг, Тайван и Гаосюн, съобщи тогава CNN.

TSMC произвежда около 90% от най-съвременните чипове в света. Това е една от най-ценните регистрирани компании в света с пазарна капитализация от приблизително 435 милиарда долара.

Миналата година пък компанията отчете рекордна печалба за четвъртото тримесечие на 2022-ра година, отново заради силно търсене на чипове.

TSMC търси локация за изграждане на първата си фабрика в Европа

Най-големият производител на чипове в света търси локация за израждане на първата си фабрика в Европа

Заводът ще позволи на компанията да се възползва от процъфтяващото търсене от страна на автомобилната индустрия