Най-големият производител на полупроводници в света TSMC планира да отвори още 6000 работни места тази година, въпреки забавянето на търсенето на чипове. Компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Company търси нови инженери и оператори на производствени линии за заводите си в Тайван - в градовете Синчу, Тайчунг, Тайван и Гаосюн, пише CNN.

От компанията уточняват, че не е задължително кандидатите да имат опит. "TSMC набира както опитни професионалисти, така и търсещи работа за първи път", включително току-що завършили. Гигантът търси кандидати с опит в различни области на инженерството, финанси, управление и човешки ресурси и други.

TSMC произвежда около 90% от най-съвременните чипове в света. Това е една от най-ценните регистрирани компании в света с пазарна капитализация от приблизително 435 милиарда долара.

Що се отнася до азиатския пазар, пазарната капитализация на TSMC в момента е равна на китайския технологичен гигант Tencent, който струва над 448 милиарда долара.

Наемането на служители на тайванския производител може би е изненадващо, защото съвпада с общия спад в глобалното търсене на чипове, след като потребителите свиха покупките на електроника, поради високата инфлация и по-широкото забавяне на икономиката.

TSMC отчете рекордна за цялата си история печалба

Най-големият производител на чипове в света отчете рекордна за цялата си история печалба

Компанията е е един от основните доставчици на американската Apple

Все пак през януари TSMC отчете добри печалби, но предупреди за спад в приходите през първите шест месеца на годината. Главният изпълнителен директор обяви, че компанията очаква "здравословно възстановяване" по-късно през 2023 г., като се очаква и продажбите да се повишат отново през втората половина.

Рекордните печалби миналата година позволиха раздаването на 4 милиарда щатски долара под формата на бонуси на служители, но само в Тайван.

Бордът одобри план за инвестиция на до 3,5 милиарда долара в дъщерното дружество на компанията в Аризона, което е част от предварително обявена инвестиция от 40 милиарда долара в Съединените щати.

Миналата година стана ясно, че TSMC изгражда втора фабрика за полупроводници във Финикс и увеличава инвестициите си там. Компанията може да се разшири повече в чужбина, като обяви през януари, че обмисля откриването на първия си завод в Европа и втори в Япония.

TSMC търси локация за изграждане на първата си фабрика в Европа

Най-големият производител на чипове в света търси локация за израждане на първата си фабрика в Европа

Заводът ще позволи на компанията да се възползва от процъфтяващото търсене от страна на автомобилната индустрия

В момента в TSMC работят около 70 000 служители. Това значи, че компанията иска да увеличи повиши броя на персонала с близо 9%.

Средната годишна заплата за новопостъпил инженер в заводите в Тайван с магистърска степен, би била около 65 400 долара, според TSMC.

За сравнение, средната месечна заплата в Тайван през 2022 г. е била 1 452 долара, според правителството, или около 17 426 долара на година.