Най-големият производител на чипове света - компанията TSMC, е в напреднали преговори с ключови доставчици за създаването на своя първи потенциален европейски завод, съобщават световните медии. Най-вероятната локация е германския град Дрезден.

Производството ще позволи на тайванската компания да се възползва от процъфтяващото търсене от автомобилната индустрия на Стария континент.

Представители на висшето ръководство на производителя на чипове ще бъдат на посещение в Германия в началото на следващата година, за да обсъдят нивото на държавна подкрепа за бъдещия завод.

TSMC ще произвежда най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Най-големият в света производител на микрочипове ще прави най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Предвижда се производството да стартира през 2024 година

Пътуването на ръководителите на TSMC ще бъде второто в рамките на шест месеца, а окончателното решение дали да се инвестират милиарди долари в завод, чието строителство може да започне още през 2024 година, се очаква да последва скоро след това.

Решението за изграждане на завода би било голям тласък за ЕС, който се надпреварва да намали зависимостта си от азиатския внос на полупроводници, които са жизненоважни компоненти във всичко - от смартфони до автомобили.

Според експерти, съществува риск индустрията да бъде изправена пред пресищане от чипове, ако глобалният икономически растеж се забави рязко.

Но предвид прогнозата за глобалния пазар на полупроводници, който ще достигне стойност от $1 трилион до 2030 година, производителите на чипове трябва да решат как ще отговорят на това очаквано търсене.

TSMC отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Най-големият производител на чипове в света отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният доставчик на чипове за Apple