Тайванският производител на чипове TSMC обяви рекордна печалба за второто тримесечие на годината, съобщиха световните агенции. Приходите на най-голямата компания за полупроводници в света възлизат на $18.16 милиарда, което представлява увеличение от 43.5% на годишна база.

Нетната печалба на най-важния доставчик на чипове за Apple е в размер на $7.9 милиарда, което е повишение от 76.4% на годишна база.

Главният изпълнителен директор на TSMC Си Си Уей уточни, че част от капиталовите разходи на компанията ще бъдат отложени за 2023 година. Той посочи като причина за това "по-големите предизвикателства по отношение на веригите на доставки".

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Поради нарастващите разходи

На този фон производителят на чипове Intel Corp е започнала да информира клиентите си, че предстои да повиши цените на много от своите компоненти, поради нарастващите разходи. Това е ход, който компанията за първи път намекна през първото тримесечие на годината.

Увеличенията на цените могат да влязат в сила през есента и процентните увеличения вероятно ще варират от едноцифрено увеличение до 10% и 20% в някои случаи.