Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company скочиха днес, след като Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет обяви, че е закупила дял в размер на $4,1 милиарда в един от най-големите производители на чипове в света, съобщава CNN Business.

В декларация до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ в понеделник Berkshire Hathaway (BRKA) заяви, че е придобила около 60 милиона американски депозитарни акции на TSMC (TSM) през трите месеца, приключващи през септември.

Акциите на TSMC поскъпнаха с над 8% в Тайван във вторник

"TSMC приветства всички инвеститори, които имат желание да купуват и държат акции на TSMC", каза говорител на производителя на чипове. Компанията представлява около 90% от супермодерните компютърни чипове в света, доставяйки на технологични гиганти, като Apple и Qualcomm.

TSMC отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Най-големият производител на чипове в света отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният доставчик на чипове за Apple

Закупуването от Berkshire на дял в тайванския гигант за чипове идва на фона на ескалация на напрежението между Китай и самоуправляващия се демократичен остров.

Тайван е изправен пред нарастваща военна агресия от страна на Пекин през последните месеци и това хвърли светлината на прожекторите върху критичната роля, която играе в глобалната индустрия за производство на чипове.

Супер усъвършенстваните полупроводникови чипове — като тези, произведени от TSMC, са трудни за производство поради високата цена на разработката и необходимото ниво на знания, което означава, че голяма част от производството е концентрирано само в шепа доставчици.

Фирмата, широко наричана в Тайван "свещената планина", е толкова важна за острова, че нейните служители могат да кандидатстват за освобождаване от военно обучение за резервисти, според данни от местното министерство на отбраната.

Напрежението между Вашингтон и Пекин също нарасна напоследък заради чиповете, като американският президент Джо Байдън наложи широк набор от контрол върху продажбата на модерни чипове и оборудване за производство на на китайски фирми.

Експертите се опасяват, че този контрол може да измести надпреварата във въоръжаването между Съединените щати и Китай на съвсем ново ниво.

Berkshire притежава големи дялове в Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express.

Компанията на Бъфет  Berkshire Hathaway загуби $44 милиардa през второто тримесечие

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway загуби $44 милиардa през второто тримесечие

Конгломератът е купил акции за около 3,8 милиарда долара през второто тримесечие