Уорън Бъфет също усети срива на фондовия пазар през първата половина на годината, но Оракулът от Омаха не е обезпокоен сътресенията на Уолстрийт. Berkshire Hathaway все още купува и много от разнообразните бизнес линии на компанията все още процъфтяват, дори в тези несигурни икономически времена.

Все пак Berkshire Hathaway обяви, че огромният конгломерат е регистрирал нетна загуба от близо 44 милиарда долара през второто тримесечие, което се дължи най-вече на голям спад в стойността на значителното портфолио от акции на компанията.

Berkshire притежава големи дялове в Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express. Тези пет акции съставляват близо 70% от портфейла. Акциите на Chevron и Coca-Cola вървят добре тази година, но технологичните акции и финансовите компании бяха ударени.

Изненадващата загуба на стойност на портфолиото на Berkshire не е трагична. Конгломератът всъщност отчете оперативна печалба от 9,3 милиарда долара през тримесечието, което е с близо 40% повече от преди година.

Тази печалба се дължи на по-високите лихвени проценти, повишаващи част от голямото застрахователно звено. И скоковете в печалбите от железопътния, комуналния и енергийния бизнес на Berkshire допринесоха за добрите резултати.

Berkshire притежава Geico, Burlington Northern Santa Fe, PacifiCorp и MidAmerican Energy Company, както и големи потребителски марки като Fruit of the Loom, Duracell, Dairy Queen и голям дял в Kraft Heinz.

Много бизнеси в портфолиото на Berkshire се възстановиха бързо от предизвикателството, наречено Covid.

Много инвеститори следят изкъсо Berkshire, за да видят настроенията на Бъфет, вицепрезидентът Чарли Мънгър, главните инвестиционни съветници на Berkshire Тед Уешлер и Тод Комбс относно фондовия пазар.

Berkshire отчете около 3,8 милиарда долара за покупки на акции през второто тримесечие.Акциите, закупени от Berkshire през първото тримесечие са за над 40 милиарда долара.

Компанията на Бъфет също изкупи обратно свои акции за 1 милиард долара през тримесечието, което помага за увеличаване на печалбата на акция.

По време на спада на пазара Berkshire заграби значителен дял в петролния гигант Occidental Petroleum (OXY) и обяви сделка за 11,6 милиарда долара за застрахователя Alleghany по-рано тази година.

Акциите на компанията се задържаха на по-добро ниво от останалата част от пазара през 2022 г. Акциите от клас А, които се търгуват за около 445 000 долара за брой, поевтиняват с около 2%. Същото важи и за акциите от клас B, които струват малко по-малко от $300 всяка.

Бъфет, който ще навърши 92 години на 30 август, все още не е дал индикации, че планира да се оттегли от постовете си на главен изпълнителен директор на Berkshire и портфолио мениджър, но компанията вече обяви, че Грег Абел, 60-годишният заместник-председател на всички енергийни и други незастрахователни звена в Berkshire, ще поеме поста на Бъфет.