Годишната среща с акционерите на Berkshire Hathaway се е превърнала в нещо повече от задължителното общо събрание на всяка публична компания. Това е моментът, в който всеки акционер - от тези с 1 акция до тези с голям дял - могат да разговарят с основателите на компанията Уорън Бъфет и Чарли Мънгър. С Money.bg се свърза българинът Борис Кръстев, създател и мениджър на компанията RemoteMore, който присъства на тазгодишната среща и пожела да сподели впечатленията и поуките от нея с читателите на медията. Публикуваме разказа му с минимална редакторска намеса.

На 6 май 2023 година инвеститори, предприемачи и акционери се събраха в американския град Омаха, щата Небраска за годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway - една от най-разпознаваемите борсови компании в света, оценена от пазарите в момента на над 500 милиарда долара. Това събитие е ежегодно, като легендарният инвеститор Уорън Бъфет и неговият бизнес партньор Чарли Мънгър канят на него всички акционери в публичното дружество.

За Berkshire Hathaway може да се каже никак не пресилено, че е един от основните двигатели на американската икономика. То оперира на принципа на холдинг от различни бизнеси, като под шапката му влизат както цели компании, така и само части от такива - било то като отделни акции на борсата или частни транзакции извън фондовата борса. Тук може да се спомене, че в началото Berkshire Hathaway e била текстилна компания, но впоследствие Уорън Бъфет успява да изкупи акциите й и къде по нужда, къде с визия за развитието й той превръща компанията в един от гигантите на Америка.

Като предприемач от RemoteMore.com, аз винаги съм се интересувал от неговата предприемаческа дейност. От доста време исках да отида на това събитие и тази година успях да се докосна до ценната информация, която Уорън Бъфет и Чарли Мънгър споделиха. Самото събитие привлича хора от различни индустрии и професии от цял свят.

Борис Кръстев в очакване на началото на срещата

Източник: Борис Кръстев / личен архив

Борис Кръстев в очакване на началото на срещата

Събитието започна в 8.30 часа сутринта, но както често се препоръчва на големи форуми, е добре да се отиде доста по-рано. Аз лично чух за хора, които са отишли там в 3:00 часа сутринта, за да имат предимство да заемат по-добри места. Когато събитието започна, организаторите пуснаха кратко видео за компанията. На него къде на шега, къде с ясна практична цел се говореше за това какво ще се случи с дружеството, когато Уорън Бъфет и Чарли Мънгър починат. Извън самата зала имаше доста представители на компаниите, които двамата притежават от най-различни сектори - от производство на шоколади до яхти. Вероятно по чисти капиталистически причини, на това събитие нямаше намаления на техните продукти, но въпреки това всички гости купуваха доста и не се притесняваха да харчат пари.

В тази статия искам да споделя моите впечатления и уроци от срещата, които се надявам да бъдат толкова ценни, колкото бяха те и за мен. Уроците и впечатленията са базирани на въпросите, които публиката задаваха (общо 60 на брой) и самите отговори на Уорън и Чарли:

Работи това, което би правил безплатно

Уорън Бъфет и Чарли Мънгър са на 92 години и 99 години (Чарли ще стане на 100 на 1-ви януари 2024 година). Те говориха в продължение на 9 часа пред аудитория от близо 30 000+ души! Това за мен беше много впечатляващо и поради факта, че те говориха ясно и конкретно. Ако не ги вижда човек, не би се замислил, че това са хора на доста сериозна възраст. Аз доста мислех как те са успели да се съхранят, имайки предвид големите отговорности пред тях. На подобен въпрос Уорън отговори, че е много важно човек да има добра ментално здраве и това честно е свързано с работата, която работиш. В случая той каза, че е добре човек да си намери работа, която би правил и безплатно - ако се наложи.

Един или двама души биха могли да имат уникално (и то позитивно) влияние

Когато Уорън и Чарли влязоха в залата, всички хора станаха да им ръкопляскат. Това ми се стори леко странно. В последствие, когато чух хората какви въпроси задават, разбрах, че има семейства, които са вложили почти цялото си семейно състояние в акции на Berkshire Hathaway. Също така има доста пенсионни дружества, които влагат средствата си в тези акции. Един представител на такова дружество каза, че Berkshire Hathaway е платило доста пенсии на техните членове. Поради добрата си работа Уорън и Чарли са донесли отлични резултати на техните вложители и именно заради това всички ги аплодираха.

Опашката за годишната среща на акционерите

Опашката за годишната среща на акционерите

Имай силно изразен стил

Едно от първите неща, които ми направиха силно впечатление, е, че Уорън и Чарли имат конкретен стил на работа и го следват неотлъчно. Те доста често са в изчаквателна позиция и следят за различни възможности на пазара. В ясен текст Чарли сподели, че не правят нещо гениално, а по-скоро чакат другите хора да направят грешки. Тази стратегия, разбира се, не работи за всеки човек и е редно всеки от нас да разбере какво работи за него, но съдейки по тях е доста добра идея да разбереш какво работи за тебе и да го правиш неотлъчно. Също така Уорън е всеизвестен с това, че продължава да живее в къщата, която си е купил в началото на неговата кариера. Макар и самата къща да е доста хубава, то тя определено не може да се каже, че е на човек, който е бил доста пъти в топ 10 на най-богатите хора в света. На няколко пъти Бъфет сподели, че човек трябва да е пестелив и да не харчи повече отколкото изкарва.

Най-добрата инвестиция е в самия теб

Уорън и Чарли бяха доста щедри в това да дават съвети за личностно развитие. В публиката за мене леко изненадващо имаше доста тийнейджъри и малки деца. Тези деца имаха доста кураж да задават въпроси по финансови и инвестиционни теми. Имаше и дете, което беше на 13 и беше ходило 6 години вече на това събитие. Самият Уорън беше доста ясен, че трябва да се чете денонощно и да се инвестира в уменията и познанията на един човек, като по думите му от всички инвестиции това ще има най-голяма резултатност.

Подбирай правилните хора

Личноаз отидох с един конкретен въпрос, на който търсех отговор. Това беше как тези хора успяват да управляват над 60 изцяло притежавани от тях компании. От отговорите им разбрах, че залагат доста на това да разберат на кои мениджъри могат да се доверят, че ще продължат да ръководят бизнесите след като бъдат изкупени. Изглежда, че Уорън Бъфет е доста добър в това да преценява хората и благодарение на неговия силно изразен стил той сподели, че доста пъти самите основалите ходят при тях, когато искат да си продадат бизнеса. Самите мениджъри знаят, че ще продължават да си ръководят бизнесите.

Аз успях да разбера, че те придобиват компании с 3 типа основатели:

1. Семейни бизнеси, които нямат ясен план за предаване на собствеността;

2. Тези, които искат да имат достъп до фондовата борса, но не искат да се занимават с повечето правни изисквания;

3. Тези, които искат да си кешират собствеността, но искат и да продължат да ръководят бизнеса;

Децентрализацията върши чудеса

От въпросите, които бяха задавани на Уорън, успя да се разбере, че той дава максимална отговорност на основателите на компаниите, които купува. Бъфет е много добър в това да направи много точна преценка за състоянието на един бизнес и разчита на това, че бизнесът ще продължи да се ръководи по този начин, изхождайки от анализите. Например, никой от ръководните лица не праща годишни прогнози за техния бизнес. Бъфет им се доверя изцяло, че те знаят кое най-правилното в техните индустрии.

Прави бизнеси базирани на силни фундаменти

И Уорън, и Чарли имат уникалното умение да говорят през призмата на основни фундаменти. През цялото време имаше коментари относно това какъв бизнес е добре да се прави. Добър бизнес за тях е този, който разбират, изисква малко капитал, има печалба и дългосрочно устойчиво конкурентно предимство. Отново имаше похвали към шоколадовата компания See's Candy, която е донесла над 2 милиард в печалба за Berkshire Hathaway, откакто са я придобили през началото на 70-те.

2023 година ще е по-трудна

Уорън Бъфет и Чарли Мънгър споделиха, че периодът на хипер растеж е към края си. Те споделиха, че очакват тази година печалбата на техните дружества да бъде по-ниска. Двамата бяха доста критични към това как банките се управляват, че правят прекалено сложни неща, което при промени на пазара оказва влияние на икономиката. Чарли каза директно, че би било по-добре банките да се върнат към по-традиционни методи на управление без инвестиционния компонент, който създава доста главоболия.

Преценявай информацията в публичното пространство

Чарли Мънгър е известен с това, че е доста критичен към Илън Мъск. През 2017 година каза, че той е човек, който доста се надценява. Имаше въпрос дали Чарли продължава да твърди това. Чарли беше доста благонамерен към Илън и сподели, че той прави доста неща уникално. Мънгър също сподели, че начинът на Илън не работи за тях. Като предприемач грешките са част от работата, а те не искат да правят толкова грешки. Въпреки това Чарли сподели, че той се е доказал. За мене беше изненадващо, че в медиите в САЩ това беше казано по-друг начин. Медиите казаха, че Чарли е споделил, че Илън е пълен провал. За мен лично това беше урок, че е добре да се прецежда информацията и да се има предвид, че всеки човек си споделя мнението и информацията минава през техния филтър.

Китай и САЩ да еднакво големи супер сили

Уорън Бъфет заговори и за Китай, като това стана с уважение. Въпреки, че Уорън на няколко пъти сподели, че това, което САЩ са успели да постигнат икономически, е едно малко чудо, Бъфет каза, че Китай са се справяли доста добре. Той сподели, че тези две супер сили ще трябва да се разбират и да намират начин как съществуват заедно. Също така Уорън сподели, че доларът ще продължи да бъде основна световна валута, защото САЩ се справят доста добре в доста сфери и трудно би бил изместен.