Американският производител на чипове Intel ще инвестира над €30 милиарда в изграждането на две фабрики за производство на чипове в германския град Магдебург. Сделката е определена от канцлера Олаф Шолц като "най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия", съобщава Reuters. Бизнес инвазията е част от усилията на гиганта за все по-голямо разширяване на дейността в Европа. 

"Днешното споразумение е важна стъпка за Германия като център за високотехнологично производство, както и за нашата устойчивост", заяви Шолц пред местните медии след подписването на сделката.

Германия вече е договорила субсидии за близо €10 милиарда с американския производител на чипове, което е значително повече от първоначалното предложените €6,8 милиарда за изграждането на две водещи предприятия в източния град.

Intel ще инвестира милиарди долари в завод за полупроводници в Полша

Intel ще инвестира милиарди долари в завод за полупроводници в Полша

Очаква се там да бъдат открити около 2000 нови работни места

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер коментира, че е благодарен на правителството и на провинция Саксония-Анхалт за осъществяването на визията за "жизнена, устойчива и водеща полупроводникова индустрия в Германия и Европейския съюз".

Снимка 489845

Източник: iStock

Intel, за първи път от десетилетия, са в сложно положение на пазара на чипове. Процесорите на конкурента AMD от серията Ryzen са напълно приемлива алтернатива за домашните потребители и особено за геймърите, а навлизането на ARM-базираните системи като използваните от Apple са заплаха за портфолиото на компанията в мобилния сегмент - и далеч не само.

Компанията вече инвестира милиарди евро в изграждането на фабрики на три континента, за да възстанови доминиращи си положение в производството на чипове и да подобри конкурентните си позиции спрямо съперници като AMD, Nvidia и Samsung.

Сделката в Германия бележи третата голяма инвестиция на Intel в рамките на четири дни. Припомняме, че на 16 юни компанията разкри плановете си за завод за чипове на стойност $4,6 милиарда в Полша. На 18 юни Израел съобщи, че американската корпорация ще инвестира $25 милиарда за фабрика в страната. Заводът в Кирят Гат трябва да заработи през 2027 г., като в него ще работят "хиляди", посочват от израелското Министерство на финансите.

Освен това, компанията се е съгласила да плаща 7,5% данък при сегашните 5%.

Intel, от своя страна коментираха, че бизнесът им в Израел е имал ключова роля за глобалния успех на компанията.

"Нашето намерение да разширим производствения си капацитет в Израел е резултат от нашия ангажимент да отговаряме на производствените нужди на утрешния ден. Ние оценяваме високо продължаващата подкрепа на израелското правителство", пише още в официалната позиция на компанията.

Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел

Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел

Новият завод в Кирят Гат ще даде работа на хиляди