Американският технологичен гигант Intel забавя графика своя проект за изграждане на завод за производство на чипове на стойност 20 милиарда долара в Охайо на фона на пазарните предизвикателства и бавното разгръщане на безвъзмездната подкрепа от федералните власти в САЩ, съобщи Wall Street Journal в четвъртък.

Intel каза в изявление, че сроковете за изграждане на съоръжения за производство на полупроводници обикновено варират от три до пет години след първата копка. Строителството на завода в Охайо започна през 2022 г. Очаква се там да работят около 3 хиляди души.

Първоначалният му график включваше започване на производството на чипове от следващата година. Строителството на производствените мощности сега не се очаква да приключи до края на 2026 г., се казва в доклада, цитирайки хора, участващи в проекта.

Intel създаде собствена AI компания

Водещият производител на процесори създаде компания специално за AI

Тя вече привлече сериозни инвеститори

Цената на акциите на един от водещите производители на чипове вчера паднаха с 1,5% в разширената търговия. Пазарната стойност на компанията се е увеличила с почти 14% през последните три месеца (до 182 милиарда долара), което почти съвпада с ръста на борсовия индекс Nasdaq Composite.

"Ние сме напълно ангажирани със завършването на проекта и строителството продължава. Постигнахме голям напредък през последната година", каза говорител на Intel, добавяйки, че управлението на мащабни инвестиционни намерения често включва промяна на графика за реализирането им.

Китай се готви да "наводни" пазара на чипове

Китай се готви да "наводни" пазара на чипове

Как могат да реагират западните страни?

Несигурното търсене на нейните чипове, използвани в традиционните пазари на сървъри и персонални компютри, накара компанията в края на миналия месец да прогнозира приходите си за първото тримесечие под пазарните оценки.

Това дойде като промяна в разходите към AI сървъри за данни, доминирани от конкурентите Nvidia и амбициозен AI конкурент Advanced Micro Devices. Те намалиха търсенето на традиционни сървърни чипове - основното предложение на Intel за центрове за данни, пише Reuters.

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Назрява геополитическо напрежение