Водещият производител на PC процесори Intel обяви, че създава независимата компания Articul8 AI с основен фокус върху генеративния изкуствен интелект. Партньор е фондът с дигитален фокус DigitalBridge Group, пише Quartz.

За момента липсват конкретни финансови параметри, но се знае, че компанията ще има независим борд на директорите и Intel ще е в ролята на мажоритарен акционер. Изпълнителен директор ще е бившият вицепрезидент на Chipzilla Арун Субраманян.

Intel и Tower Semi: Китай провали мегасделката в света на чиповете

Intel и Tower Semi: Китай провали мегасделката в света на чиповете

Тя беше на стойност от над 5,4 млрд. долара

"Наистина се опитваме да запълним най-голямата празнина в генеративния AI днес - да се създаде работещ демонстратор е лесно, но реализацията в продукционна среда по безопасен и икономически изгоден начин е това, което липсва", коментира пред "Ройтерс" той.

Articul8 стъпва върху разработките за професионален изкуствен интелект на Intel и Boston Consulting Group (BCG) от последните близо 2 години. Те са включвали суперкомпютър с AI софтуер за създаване на текст и изображения, базиран в центъра за данни на консултантската компания.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Американският гигант иска отново иска да е глобален лидер

Според Intel платформата вече е готова за употреба от клиенти в сферата на финансовите услуги, аерокосмическия сектор, полупроводниковата индустрия и телекомуникациите.

С Articul8 производителят на чипове получава възможност да набира външен капитал за конкретни свои проекти. Така в новото начинание инвеститор са не само DigitalBridge, но също Fin Capital, Mindset Ventures, Communitas Capital, GiantLeap Capital, GS Futures и Zain Group.