Следващата Студената война ще бъде надпревара за полупроводници. Тайван и неговият огромен потенциал за производство на чипове изглежда ще се превърнат в център на геополитическия конфликт между САЩ и Китай.

Ясно е, че компютрите са вградени в почти всяко устройство, което използваме. И не само в неща, които смятаме за електронни. След пандемията вече едва ли има някой, който да не знае, че и автомобилите се нуждаят от чипове. След като Covid-19 засегна продажбите на автомобили, производителите на полупроводници смениха приоритетите си. Те започнаха да обслужват други много по-големи клиенти. Дори след като нещата започнаха да се нормализират през 2021 г., производителите на автомобили откриха, че са в задната част на опашката за полупроводници и производствените им линии спряха. По същия начин стоят нещата за производителите на микровълнови печки, перални и хладилници, пише Джон Нотън за The Guardian.

Производството на чипове е изключително труден и скъп бизнес. Това изисква огромни капиталови инвестиции, фанатични нива на чистота и контрол на качеството и много експертен опит. В момента почти всичко това е концентрирано в една организация - Тайванската компания за производство на полупроводници - TSMC, която е основана от Морис Чанг през 1987 г.

Компанията прави чиповете, които други гиганти като Apple, Qualcomm, Broadcom, Arm и Nvidia например, проектират. Без TSMC тези корпорации биха срещали големи трудности в производството си.

По времето когато когато Западът все още беше опиянен от наркотика на глобализацията, фактът, че нещата, на които разчитахме, бяха произведени другаде, изглежда не ни притесняваше. Apple може да се похвали, че телефоните например са проектирани в Калифорния, а техните процесори са произведени в Тайван и са сглобени в Китай. Фактът, че нямаше реална алтернатива на TSMC на запад, също изглеждаше безпроблемно.

Но това беше тогава. Сега вървим към Студена война 2.0, пише анализаторът. Напрежението между САЩ и Китай е очевидно и нараства. Американците наложиха контроли върху износа на технологични продукти. Целта е да се забави напредъкът на Китай към производството на чипове от висок клас.

Най-ценната технологична компания в Европа ASML се опитва да избегне война с производството на чипове

Най-ценната технологична компания в Европа се опитва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, но обикновено използва части от САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние

В същото време има се изграждат заводи за производство на чипове от висок клас в САЩ и континентална Европа. TSMC дори изгражда завод в Аризона, вероятно привлечен от над 50 милиарда долара стимули, предлагани от правителството на САЩ. Но докато започне да произвежда ще отнеме време.

Тук идва и геополитическият кошмар. Китай, подобно на Запада, няма собствен капацитет за производство на чипове от висок клас, а TSMC е в Тайван, който режимът в Пекин разглежда като част от родината. TSMC произвежда 84% от най-модерните чипове и "ако производството в TSMC спре, това щеше докара неизчислими разходи на световната електронна индустрия.

Технологията и ноу-хауто на компанията са може би едно десетилетие пред конкурентите си и ще отнеме много години работа, преди Америка или Китай да могат да се надяват да ги настигнат.

Монопол: Нидерландската ASML, която господства над глобалната индустрия за чипове

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията, е собственост на ASML

Редно е да се спомене и нещо друго. В Money.bg и преди сме разказвали за една компанията, която има пълен контрол над глобалната полупроводникова индустрия - нидерландска ASML Holdings.

САЩ се опитаха да наложат всякакви регулации и търговско ембарго не само на на страни като Япония, но и на Нидерландия, за да нямат достъп китайците до производството на чипове с ултравиолетовата литографска технология, каквато има ASML.

Това е и причината, поради която САЩ се опитват да убедят Нидерландия да наложи санкции на самите ASML и да ги спре да се занимават с Китай. Нидерландия обаче не е мисли така и заяви, че няма да се подчини на исканията на САЩ за налагане на санкции. Министърът на външната търговия на страната Лиесе Шрайнемахер, твърди, че ще водят дискусии със своите партньори като Япония, Южна Корея, Тайван, Германия и Франция.