Нидерландският производител на оборудване за производство на чипове и най-ценната технологична компания в Европа ASML е един от малкото производители на сложни литографски машини, необходими за производството на полупроводници и единственият производител на оборудването, необходимо за производството на най-модерните чипове: факт, който поставя компанията в центъра на вниманието на европейските власти.

Междувременно САЩ разшириха ограниченията върху американските доставки на полупроводници за Китай, използвани за изкуствен интелект и на оборудване за производство на чипове.

В опита си да попречи на Китай да развие производството на усъвършенствани полупроводници, администрацията на Байдън се опитва да накара ASML да задържи и по-старите машини, наречени машини за дълбока ултравиолетова литография, които могат да се използват в комбинация с друга технология за създаване на усъвършенствани чипове.

Европейската комисия и правителство на Нидерландия и Германия обаче предприемат кампания, чиято цел е да се противопоставят на ограниченията върху европейската компания, докато американските конкуренти продължават да правят бизнес с китайски компании, според анонимни източници на Bloomberg. Те твърдят, че подобни ограничения вече са безсмислени, като се има предвид, че ASML, която генерира 15% от приходите си в Китай миналата година, вече е продала много от тези машини на китайски компании.

Когато САЩ наложи по-строги ограничения срещу правенето на бизнес в Китай, тези политики се оказаха облекчение за ASML. Компанията не беше засегната пряко от новите ограничения, но затрудни нейните партньори в САЩ, като Applied Materials и Lam Research Corp., да продават усъвършенствано оборудване за чипове в Китай. И двете компании предупредиха инвеститорите, че новите ограничения ще повлияят значително на финансовите им резултати.

ASML не е американска компания, но обикновено използва части от САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние. В миналото контролът върху износа се е прилагал за продукти, когато най-малко 25% от техните компоненти са с произход от САЩ. Сега обаче се твърди, че продукти, които съдържат американски компоненти или интелектуална собственост, могат да бъдат подложени на процеса на одобрение за износ от Вашингтон. Такова неясно тълкуване на правилата би довело до затруднение за компания като ASML.

Главният изпълнителен директор на ASML, Питър Венинк коментира, че новите ограничения не се прилагат за произведени от ASML машини, изпратени извън Нидерландия.

И по думите на главният финансов директор Роджър Дасен прякото въздействие е доста ограничено, благодарение на "факта, че сме европейска компания с ограничени американски технологии в нея".

Все пак ASML вече е усетил непрякото въздействие на новите ограничения на администрацията на Байдън. Акциите на компанията паднаха с цели 19% дни след съобщението на 7 октомври, а след това частично се възстановиха, след като отчете силни печалби.

САЩ рискуват да започнат конфликт с Европа, ако продължат с налагане на нови ограничения върху някои специфични машини. Китай е третият по големина търговски партньор на Нидерландия след Германия и Белгия.

Най-лошите страхове на ASML може да не са се станали реалност с последните ходове на САЩ, това не означава, че няма да бъде засегнат от по-нататъшни ескалации в конфликта между САЩ и Китай.