Тотална промяна на глобалния пазар на чипове може да настъпи след броени месеци - с мощно сваляне на цените в някои от най-масовите класове основният играч ще е един: Китай. Това пише FT, като цитира свои източници и експертни коментари от сферата.

Добра илюстрация за процесите е коментар на изпълнителния директор на водещата компания в полупроводниковата сфера в КНР - SMIC. Той от една страна прогнозира "глобално пренасищане" при чиповете, които произвежда... и в същото време обяви увеличение на капиталовите разходи в размер на 7,5 млрд. долара.

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Бизнесът в азиатската страна засилва сериозно инвестициите

Според експерти, Китай ще увеличи производствения си капацитет при полупроводниковите компоненти с 60 на сто в рамките на 3 години и ще го удвои за 5. Заради западните санкции, не става дума за най-модерните чипове, а по-скоро за базови процесори, които обаче се използват масово в автомобили, електроуреди и потребителски устройства.

Изпълнителният директор на тайванската TSMC вече сподели опасенията си от пренасищане именно в този сегмент, а подобни коментари правят и други висши мениджъри в сферата. Най-големите песимисти очакват Китай да направи с чиповете това, което направи със соларните панели - с голяма държавна подкрепа да наводнят пазара, да свалят цените и да унищожат печалбите на западните компании, отбелязва FT.

Какво може да се направи?

Традиционно митата дават защита срещу дъмпинга, но с този тип чипове не е толкова лесно - те са много малка част от разхода, съпътстващ даден завършен продукт и често неговият производител даже не знае откъде идват. Това прави процеса сложен.

Търсят се и алтернативи. Една от тях е да се субсидира използването на компоненти, които не идват от Китай - но това изисква допълнителни фондове, а правителствата по света не са в настроение за допълнителни харчове.

Поръчките на европейския и световен лидер в индустрията за чипове ASML достигнаха рекордните €9 милиарда

Поръчките на европейския и световен лидер в индустрията за чипове ASML достигнаха рекордните €9 милиарда

През четвъртото тримесечие

Друг вариант е да се изолират от пазара конкретни китайски компании или поне на продукцията им, насочена към "критични" сфери. Все още са актуални и опасенията особено в САЩ и Япония, че важно оборудване може да бъде компрометирано от китайски компоненти. След като миналата година изненадващо снабди Huawei с (относително) модерен 7-нанометров процесор, SMIC е обект на разследване в САЩ. Проблемът е, че този подход среща съпротива и в бизнес средите - особено в Европа.

Пазарът донякъде дава решение и то е видно в автомобилния сектор. След всички пандемични проблеми, много от производителите минаха към дългосрочни договори с партньорите си и така не са изкушени от китайските доставки - даже и да са на по-добри цени.

По-голямата картина

Китай очевидно ще произвежда все повече чипове. Това тепърва ще увеличи натиска върху останалите играчи на пазара. А по-притеснителното е, че и малкият повод за спокойствие - липсата на авангардни технологии, може скоро да се изпари.

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил одобрение да направи първоначална инвестиция от 5 милиона долара за наемане на фабрика

След като загуби достъпа си до най-новите системи за прецизна литография, Пекин инвестира много в собствени аналози. С оглед мащабите на полупроводниковата индустрия и щедрото ѝ държавно подпомагане, след няколко години Китай вероятно ще е напълно самостоятелен по отношение и на най-мощните чипове.

А в свят, в който най-важният за Запада производител в тази сфера е от Тайван, това не предвещава нищо добро.