Поръчките на ASML Holding са се увеличили над три пъти през последното тримесечие спрямо предходните три месеца. Това се счита за знак, че индустрията на полупроводниците се възражда.

Поръчки са достигнали рекордните 9,19 милиарда евро през четвъртото тримесечие от 2,6 милиарда евро през предходното, което се дължи най-вече на търсенето на машините, които компанията произвежда. Това заявиха от ASML, цитирана от Bloomberg. Нидерландската компания се счита за най-ценната технологична компания в Европа.

ASML е единствената компания, която произвежда оборудване, необходимо за производството на най-сложните чипове, а търсенето именно на тези машини в водещ фактор за здравето на индустрията. Рекордните поръчки за така наречените машини за ултравиолетова литография показват оптимизъм сред най-големите клиенти за технологията. Сред клиентите на ASML са са Intel, Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing. Поръчките на най-модерните EUV литографски машини на компанията през последното тримесечие възлизат на 5,6 милиарда евро.

ASML ще инвестира по €100 милиона годишно във фабриката в Берлин

Топ производителят на чипове в Европа ще инвестира по €100 милиона годишно във фабриката в Берлин

Инвестицията трябва да започне през 2023 г. и да продължи през следващите години

Междувременно акциите на компанията се повишиха с цели 7,5% в Амстердам, което бележи най-голямото увеличение от ноември 2022 г.

Производителите на чипове са все по-оптимистични за перспективите на сектора след спада, който дойде от пандемията Covid-19, като миналата седмица TSMC прогнозира силен ръст на приходите през 2024 г.

ASML съумя да се възползва от силното търсене от Китай миналата година,след като производителите на чипове там се втурнаха да поръчват литографски машини преди да влязат в сила нови правила за износ, наложение от Нидерландия. Те трябва да спрат амбициите на Пекин за лидерство в производството на полупроводници.

От Китай идват 39% от продажбите на ASML през четвъртото тримесечие и страната се превръща в най-големия пазар на базираната във Велдховен компания през 2023 г.

ASML беше обект на усилията на САЩ да ограничат износа на авангардни технологии за Китай, един от най-големите пазари на компанията. Миналата година администрацията на президента на САЩ призова правителството да попречи на ASML да изпрати някои машини за ултравиолетова литография.

Нидерландският производител имаше лицензи да изпрати три първокласни машини за литография DUV на китайски фирми преди месеца, в който новите ограничения влязоха в сила. Въпреки това американски служители се свързаха с ASML в края на миналата година, за да ги помолят незабавно да спрат планираните доставки на някои от машините до китайски клиенти, писа Bloomberg News по-рано, според свои източници.

ASML вече е ограничена да продава най-модерните си ултравиолетови машини на Китай и очаква до 15% от продажбите в Китай тази година да бъдат засегнати от новите мерки за контрол на износа.