Топ производителят на чипове в Европа ASML ще инвестира по 100 милиона евро годишно във фабриката си за производство на чипове в Берлин. Така недерландската компания планира да разшири своя развоен капацитет в завода, съобщава Handelsblatt.

Компанията смята да увеличава и служителите. Те са 1700 души в Берлин, като от началото на миналата година са наети 600 служители. Плановете на ASML да разшири работната си сила до 2300 в рамките на няколко години.

Инвестицията трябва да започне през 2023 г. и да продължи през следващите години. Компанията навярно е "провокирана" от ескалиращото глобално търсене на полупроводници, които са ключов компонент в много цифрови устройства, като смартфони и компютри и автомобилна електроника.

Междувременно по-рано тази година най-голямата компания за производство на чипове - тайванската TSMC съобщи за инвестиция, с която ще построи завод за полупроводници в германския град Дрезден. Инвестицията ще е на стойност инвестиция от 10 милиарда евро, обяви компанията.

Заводът трябва да бъде изграден съвместно с гиганти като Bosch, Infineon и NXP, като всеки от тях ще държи 10% в съвместното предприятие. TSMC ще държи 70%. Първата копка е планирана за втората половина на 2024 г., а производството се очаква да започне през 2027 г. Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места.