Компании за производство на чипове и доставчици от Нидерландия планират производствени инвестиции във Виетнам. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници, които са били на посещение в Ханой, водено от премиера в оставка Марк Рюте.

По време на посещението европейският производител на оборудване за чипове BE Semiconductor Industries (Besi) обяви, че е получил одобрение да направи първоначална инвестиция от 5 милиона долара за наемане на фабрика в южната част на страната.

Първоначалните инвестиции, за които се знае, не са големи, но сигнализират за промяна и желание за намаляване на зависимостта от Китай - центърът за износ на чипове, на фона на нарастващото търговско напрежение между Пекин и Запада. Именно напрежението ограничи продажбите на Нидерландия на най-модерните чипове в Китай.

Близо половината от 30-те компании, които придружаваха Рюте по време на посещението в Ханой, са били представители на компании за чипове или доставчици на компании за полупроводници.

Очаква се инвестицията на Besi да нарасне значително, заедно с планове за изграждане на собствена фабрика във Виетнам през следващите четири години, коментира вицепрезидентът на компанията Хенк Ян Поеринк пред Ройтерс.

Според вицепрезидента Besi ще бъде последван от други нидерландски компании за създаване на "екосистема" за производство на чипове във Виетнам. По думите ми VDL Enabling Technologies Group също е решила да инвестира в страната.

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Oграниченията засягат и други производители на чипове. Според анализатори Nvidia ще бъде засегната най-тежко засегнатата

Основната причина за инвестиране във Виетнам е да се доближи до клиентите на Besi, които са "топ играчи в сектора на електрониката и полупроводниците".

Инвестицията не е случайна - във Виетнам е най-голямата фабрика за сглобяване на чипове на Intel и също така е основен производствен център за южнокорейските гиганти Samsung и LG.

Според Поеринк стратегията на компанията е по-малко разчитане на Китай.

Той заявява, че планира да премести някои операции от Китай във Виетнам.