САЩ обявиха нови ограничения върху износа на някои по-съвременни чипове за Китай, включително два произвеждани за Китай чипа от Nvidia. Запасите от чипове в САЩ намаляват, след като ограниченията удариха и Advanced Micro Devices и Intel.

Забраните де факто са за да попречат на китайските военни да внасят модерни полупроводници или оборудване, пише BBC.

Според гигантът в производството на чипове Nvidia заяви новите експортни ограничения ще блокират продажбите на два чипа с изкуствен интелект, създадени именно за китайския пазар - A800 и H800. Компанията заяви, че един от чиповете й за игри също ще бъде забранен за износ.

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Назрява геополитическо напрежение

Въпреки че ограниченията засягат и други производители на чипове, според анализатори Nvidia ще бъде засегната най-тежко, защото от Китай идват до 25% от приходите от продажби на чипове в центрове за данни. Още нещо смущаващо - акциите на Nvidia паднаха с цели 4,7% след съобщението.

Асоциацията на полупроводниковата индустрия смята, че новите мерки са "прекалено широкообхватни" и "рискуват да навредят на екосистемата на чиповете в САЩ, без да подобрят националната сигурност, като насърчават клиенти да поръчват стоки от други производители ".

Китайското посолство заяви, че то "твърдо се противопоставя" на новите ограничения, които също са насочени към Иран и Русия и влизат в сила след месец.

Преди два месеца Китай ограничи износа на два материала - галий и германий, които са ключови за производството на полупроводници. Страмната е най-големият играч в световната верига за доставки на галий и германий. Материалите не се срещат в природата и често са страничен продукт от други процеси. Страната произвежда 80% от световния галий и 60% от германий, според индустриалния орган на Алианса за критични суровини.

Освен САЩ, и Япония, Нидерландия наложиха ограничения за износ на технологии за чипове на втората най-голяма икономика в света.