Китайският внос на машини за производството на чипове е скочил до рекордните $40 милиарда. Причината е опитът на азиатската страна да заобиколи ограниченията на САЩ, предава Bloomberg. Китайският бизнес е засилил инвестициите в полупроводници в страната до огромни мащаби, за да е все по-трудно Пекин да не бъде глобален фактор.

Вносът на машини, използвани за производство на компютърни чипове се е увеличил с 14% през 2023 година, според официалните митнически данни. Ръстът бива отчетен въпреки спада от 5,5% на общия внос миналата година, което подчертава колко важно е според китайските власти индустрията за чипове на страната да бъде самодостатъчна.

Китайските компании за производство на чипове инвестират в нови заводи за полупроводници

По този начин местният бизнес, подпомаган от правителството, се опитва да развие способностите на Китай в сектора и да заобиколи контрола върху износа, наложен от САЩ и други западни държави. Тези ограничения правят по-трудно за китайските компании да получат достъп до машини, нужни за производството на най-мощните чипове, което пък забавя развитието на високотехнологичния сектор на Китай, възприеман като заплаха от страна на Америка.

Китай заобикаля през Малайзия US ограниченията за чипове

Китай заобикаля през Малайзия US ограниченията за чипове

Инвестициите там са за милиарди долари

През декември миналата година стана ясно, че все повече китайски разработчици на чипове сглобяват част от продукцията си в Малайзия като застраховка срещу потенциално затягане на американските санкции срещу полупроводниковата индустрия на комунистическата държава.

Става дума най-вече за графични ускорители, които през последните години се използват за специфични задачи като тези, свързани с криптовалутите и изкуствения интелект. Заявките в Малайзия за момента включват опаковането на чиповете, което не е под рестрикциите на САЩ.

Изборът на дестинация не е случаен. В Малайзия се опаковат 13% от чиповете в световен мащаб, има опитни кадри и амбицията на правителството на страната е да се достигнат нива от 15 на сто до края на десетилетието. Традиционно политическите отношения с Китай са добри, което също е фактор.

Пакетирането на чиповете е важно, защото прилагането на модерни технологии в него може значително да подобри представянето им. Това изисква специализирано оборудване и опасенията в Китай са, че САЩ ще наложи ограничения върху износа му - по същия начин, по който в момента Пекин е с отрязан достъп до машини за прецизна литография.

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил одобрение да направи първоначална инвестиция от 5 милиона долара за наемане на фабрика