Все повече китайски разработчици на чипове сглобяват част от продукцията си в Малайзия като застраховка срещу потенциално затягане на американските санкции срещу полупроводниковата индустрия на комунистическата държава, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници от бранша.

Става дума най-вече за графични ускорители, които през последните години се използват за специфични задачи като тези, свързани с криптовалутите и изкуствения интелект. Заявките в Малайзия за момента включват опаковането на чиповете, което не е под рестрикциите на САЩ.

Нарастваща конкуренция между компаниите за чипове с AI: акциите на тайванския лидер MediaTek поскъпват с 40%

Нарастваща конкуренция между компаниите за чипове с AI: акциите на водещ производител поскъпват с 40%

Променя ли се вече глобалният пазар на смартфони?

Изборът на дестинация не е случаен. В Малайзия се опаковат 13% от чиповете в световен мащаб, има опитни кадри и амбицията на правителството на страната е да се достигнат нива от 15 на сто до края на десетилетието. Традиционно политическите отношения с Китай са добри, което също е фактор.

Пакетирането на чиповете е важно, защото прилагането на модерни технологии в него може значително да подобри представянето им. Това изисква специализирано оборудване и опасенията в Китай са, че САЩ ще наложи ограничения върху износа му - по същия начин, по който в момента Пекин е с отрязан достъп до машини за прецизна литография.

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

На фона на напрежението с Китай, европейски компании инвестират в производство на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил одобрение да направи първоначална инвестиция от 5 милиона долара за наемане на фабрика

Има фирми от комунистическата страна, които не само правят поръчки в Малайзия, а директно стъпват на нейна територия. Сред тях е произлязлата от Huawei Xfusion, която в партньорство с местната NationGate ще произвежда сървъри за AI задачи. Има още поне половин дузина компании от Китай, които работят по свои заводи и развойни центрове.