JPMorgan Chase, най-голямата банка по активи в САЩ, ще увеличи заплатите на най-нископлатените си служители и ще спре затварянето на клонове. Обещанията идват на фона на данъчната реформа в страната. Те са част от инвестиционен план за 20 милиарда долара, който ще бъде приложен в рамките на следващите пет години.

Възнагражденията на 22 000 служители ще бъде увеличено от между 12 и 16,5 долара на час до между 15 и 18 долара на част, в зависимост от цената на живот в населеното място. Повишението влиза в сила в края на следващия месец.

През следващите пет години JPMorgan ще отвори нови 400 клона, като ще наеме директно около 3 000 души. Това означава, че клоновата ѝ мрежа ще се увеличи с около осем процента. В последните три години институцията затвори около 470 клона, за да спести разходи.

Компанията ще наеме и 500 нови банкери, които да се фокусират върху кредитирането на малкия предприятия. Целта на банката е това перо да се увеличи с 4 милиарда долара - или почти 20 процента - през следващите три години. Институцията планира и увеличение на заемите за строителство на достъпни жилища.

"Наличието на здрава и силна компания ни позволява да направим тези дългосрочни и устойчиви инвестиции", казва главният изпълнителен директор Джейми Даймън.

В четвъртото тримесечие на 2017 г. банката понесе "удар" в размер на 2,4 милиарда долара заради данъчната реформа.

По-рано този месец Walmart - най-големият частен работодател - заяви, че ще повиши заплатите благодарение на данъчната реформа, а Apple обеща 30 милиарда долара инвестиции в САЩ.