Датската верига за мебели и стоки за дома JYSK откри един от най-големите дистрибуционни центрове в България, от който компанията ще обслужва пазарите в Югоизточна Европа, на които компанията оперира. Инвестицията в базата, намираща се в индустриална зона "Божурище", е в размер на 107 милиона евро или над 209 милиона лева, като тя включва две складови и една административна сграда.

"Имаше продължителен период, през който избирахме мястото, на което да построим тази база. Сега тя е най-модерният дистрибуционен център в България", заяви по време на официалното откриване президентът и изпълнителен директор на датската група Ян Бьо.

"Той ще ни помогне да засилим позицията си не само на българския пазар, но и на Балканите, като така ще можем да извършваме по-бързо доставките до нашите клиенти с онлайн поръчки", каза още той и допълни:

"Местоположението на базата е много важно, тъй като то ще ни помогне да спестим около 10 милиона километна годишно от доставки на стоки в региона.".

JYSK открива нови 300 работни места и още поне 3 магазина в България

JYSK открива нови 300 работни места и още поне 3 магазина в България

Компанията стъпи и в Димитровград и отчете 354% ръст на печалбата

"Убеден съм, че от днес нататък с този дистрибуционен център България ще играе много важна роля в развитието на франчайза JYSK", заяви от своя страна посланикът на Кралство Дания у нас Н.Пр. Сьорен Якобсен.

По думите на министъра на икономиката Емил Караниколов в изграждането на базата на датската компания са участвали 500 строители. "С тази инвестиция общо вложенията в зона "Божурище" възлизат на 530 милиона лева, а отворените работни места стават 1600", посочи той.

Два автоматизирани склада, които работят без човешка намеса

"Двигателят" на дистрибуционния център на JYSK в България са двете автоматизирани кули за съхранение, които работят без човешка намеса. Те са високи 42,5 метра, дължината им е 166 метра, а ширината - 55 метра. Техният общ капацитет за складиране е около 125 хиляди палетоместа.

Снимка 442468

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Целият център е разположен на площ от 95 хиляди квадратни метра, а общо парцелът е 303 хиляди квадратни метра. При достигането на пълен капацитет на работа в него заетите ще бъдат над 200 души.

От JYSK планират от него да се извършват доставки за над 200 магазина на веригата у нас, както и в Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

Датската JYSK готви €100 милиона инвестиция в България

Датската JYSK готви €100 милиона инвестиция в България

Ще бъдат отворени нови 300 работни места

Строежът на базата в Божурище започна през май месец 2017 година, като компанията има други седем дистрибуционни центъра в Европа - в Дания, Полша, Швеция, Валенсия и три в Германия - в Камлах, Зарентин и Хомберг.

Веригата JYSK е основана в края на 70-те години на миналия век. Към днешна дата тя има над 2800 магазина в 52 държави по света. За нея работят 23 хиляди служители. На българския пазар тя стъпи през 2005 година с първи обект в Пловдив. Днес тя има 29 магазина у нас.